Személyvonattal Tamásiba: hacsak egy napra is...

Harmati Marcell   ·   2024.08.10. 18:00
08_dacias_fotosvonat

Nincs még programja nyár végére? Szeret fotózni és vonattal utazni? Most mindkettőt megteheti! A nyár utolsó szombatján, augusztus 31-én a Fotósvonat Facebook-oldal fotós különvonatot hirdet a Mezőségbe. Gyerünk!

Az esemény a „Személyvonat Tamásiba” nevet kapta. A menet a királyok városából, Székesfehérvárról indul reggel 7 óra 43 perckor. Először a Balaton irányába gurul a szerelvény Szabadbattyán elágazó vasútállomásáig. Ott a gép körüljár, és a személyvonatok által nem, de a tehervonatok által is csak ritkán használt 29 (1) számú Szabadbattyán és Börgönd állomása között húzódó vonalon folytatja az útját, majd a 45-ösön tovább Sárbogárdig. Ott a 40 számú vasútvonalon halad tovább Keszőhidegkút-Gyönkig. Itt a gép újra körül fog jár. Innen ágazik ki a Tamásiba vezető 48-as számú, személyvonatok által szintén nem használt vasútvonal. Az út során a Pacsmag határában levő tónál hangulatos tájképeket is lehet készíteni.

(a szerző felvételei)

Bő három évtizede Tamási még komoly elágazóállomás volt jelentős személyforgalommal: innen lehetett utazni Dombóvárra, Lepsénybe és Keszőhidegkút-Gyönkre is! Mára meg heti néhány tehervonat vetődik erre...

Hogy a visszaút ne legyen teljesen ugyanolyan, a vonat Rétszilasnál „kanyarodik rá” a Mezőfalva–Rétszilas között húzódó 43-as számú vasútvonalra. Majd a 42-esen tovább Dunaújváros érintésével jut el Pusztaszabolcsra. Ott a gép körüljár, aztán a 44-es számú vonalon, Börgöndön keresztül, ér vissza a menet Székesfehérvárra, terv szerint 19 óra 13 perckor.

A vonóerő Székesfehérvár egyik dízeltartalékja, egy remot Dácsia (478-as sorozat, exM47-es), előzetes tervek szerint a kombinált vonókészülékkel ellátott 330-as lesz. A lelkes társaság a Celldömölkhöz tartozó egyetlen üzemképes 19-05-ös Ap-, illetve egy 29-05-ös Bp-kocsiban élvezheti az utazást. 

Jelentkezni

A részvételi díj 14 ezer forint.

A szervezők mindenkit sok-sok szeretettel várnak! A jó hangulat garantált, a jó időben meg reménykednek!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek