Szennyvíz szivattyú – láthatatlan komfort a mindennapokban

iho   ·   2022.08.12. 09:05
02_szennyvizszivattyu

Sokszor bele sem gondolunk milyen alapvető komfort számunkra a szennyvíz-elvezetés. Míg megoldott, addig nincs is semmi baj, viszont a legkisebb probléma esetén is komoly kényelmetlenségeket okozhat.

Milyen szivattyú típusok állnak rendelkezésre a szennyvíz eltávolításnál?

Felhasználási terület szerint az alábbi három kategóriába sorolhatjuk a szennyvíz eltávolításra alkalmas szivattyú típusokat:

  • Szennyvíz átemelő berendezések: a konyhából, vagy fürdőszobából származó, esetlegesen már darabos részeket is tartalmazó szennyvíz átemelésére, melynek eltávolítása gravitációs úton nem valósulhatna meg. Például pincehelyiségnél, ahol magasabban fekszik a csatorna, vagy tetőtérben, ahol egyébként födémbontásra lenne szükség a csatornakialakításhoz.
  • Szennyezett víz szivattyúk: komolyabb, robusztus darabok. Ide tartoznak a merülőmotoros búvárszivattyúk, a daraboló- vagy más néven aprítókéses szennyvízszivattyúk, és az örvénykerekes szivattyúk.
  • Szennyvíz átemelő telep: amely nem más, mint egy gyűjtőtartály esővízhez, illetve háztartási szennyvizekhez.
Szennyvíz átemelő berendezések

Ideális megoldást kínálnak utólagosan elhelyezett vizes berendezések gyors és elegáns szereléséhez, elkerülve a költséges és nem esztétikus szükségmegoldásokat. Legyen szó akár egy extra WC kialakításáról a padláson, vagy egy új fürdőszobáról az alagsorban, egy megbízható DAB, Grundfos, vagy Wilo szennyvíz átemelő berendezés mindig hatékony segítség a szennyvíz eltávolításában.

A szennyvíz átemelő berendezések általában kisméretű, automata működésű, kompakt szivattyúk, melyek ún. darabolókéses vágórendszerrel vannak ellátva, így akár fekáliát, és papírt tartalmazó szennyvíz továbbítására is alkalmasak. Mivel akár közvetlenül a WC mögé is szerelhetők, és aktív szénszűrővel rendelkeznek a kellemetlen szagok kiszűrésére, jelenlétük szinte észrevehetetlen. A rendkívüli karbantartás leállás esetén igen könnyű, a legtöbb modell ugyanis egy csavarhúzóval, az egység megbontása nélkül szervizelhető a kivehető motoregységnek köszönhetően.

Természetesen a darálós szerkezet kizárólag a rendeltetésszerű használat esetén garantál hosszú élettartamú működést. Éppen ezért fontos, hogy ne kerüljenek a WC-be olyan oda nem illő elemek (nedves törlő/ételmaradékok/eü. betétek/pelenka/fogselyem/olaj és zsír...), amelyek esetlegesen meghibásodást okozhatnak.

Szennyezettvíz szivattyúk

Más néven merülőszivattyúk, amelyeket úgy terveztek, hogy a szivattyútest maga is a csatornába kerüljön. Ezek a szivattyúk alapanyagukat tekintve öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból készülnek, ellenállva a környezetnek. Teljesítményük nagy, működésük automatikus. Víztárolókhoz, kutakhoz, kerti medencékhez és emésztőkhöz egyaránt alkalmasak. Beépített aprítókéses kivitelüknek köszönhetően könnyedén birkóznak meg a darabos szennyeződésekkel is. Úszókapcsolójuk segít észlelni, ha elfogy a víz és azonnal gondoskodik a berendezés leállításáról. Így nem fordulhat elő a szárazonfutás veszélye.

Szennyezettvíz átemelő telep

Tulajdonképp nem más, mint egy gyűjtőtartály olyan házi szennyvizekhez – amelyek különböző jellegű ürítésekből származnak – vagy esővízhez, beszivárgó vízhez, olyan berendezésekhez melyek a szennyvízcsatorna szintje alatt találhatók (garázsokban, félig földbe süllyesztett helyiségekben) és amelyeknél a szennyvíz gravitációs úton nem tud távozni. A tartályokba triturátoros (aprítókéses) szivattyú is installálható a szennyvízben lévő szennyeződés összedarabolására.

A szivattyú számos területen segítségünkre lehet, legyen szó fűtési rendszerről, öntözésről, vagy akár szennyvízátemelésről. Fontos, hogy a megfelelő készüléket válasszuk és ügyeljünk a jó minőségre is. Amennyiben bizonytalan, kérje szakértő kollégáink segítségét! A Gépész Webáruházban prémium keringető-, cirkulációs-, centrifugál-, nyomásfokozó-, speciális- és szennyvíz szivattyú kínálattal várjuk. DAB, Grundfos és Wilo termékek széles választéka. Ne hagyja ki!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.