Szerbia francia vadászbombázókat vásárolna

MTI/iho   ·   2024.04.09. 16:15
00_rafale

Rendkívül közel áll Belgrád ahhoz, hogy Rafale szuperszonikus vadászbombázókat vásároljon – jelentette be Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, miután Párizsban a francia elnökkel és a védelmi miniszterrel tárgyalt.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb elnök a francia–szerb üzleti tanács ülésén vett részt, majd a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a Dassault Aviation vállalattal már folynak a tárgyalások, a szerződést két hónapon belül aláírhatják Emmanuel Macron jelenlétében. Aleksandar Vučić kiemelte: a vadászgépek vásárlása jelentősen bővíti majd a két ország közötti katonai, de a más területeket is érintő együttműködést.

(illusztrációk: Dassault Aviation)

Vučić korábban úgy nyilatkozott: a szerb hadsereg és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád. „Akinek nincs erős hadserege, azt megtámadják” – húzta alá, majd azzal egészítette ki, hogy Szerbia nem készül háborúra. Hozzátette: a szerb hadiipar a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet saját gyártású drónok és pilóta nélküli gépek előállítására.

A szerb elnök februárban jelentette be, hogy Belgrád önmegsemmisítő drónokat vásárol az Egyesült Arab Emírségektől, és akkor közölte, hogy hamarosan körülbelül hárommilliárd euróért vásárol Rafale típusú francia vadászgépeket is.

A szerb hadsereg korszerűsítése az utóbbi években jelentős mértékben Oroszországtól függött, Belgrád harckocsikat, páncélos járműveket, helikoptereket és harci repülőgépeket kapott, illetve vásárolt Moszkvától. Elemzők szerint Szerbia a más országoktól vásárolt fegyverek és harci eszközök beszerzésével is jelzi távolodását Moszkvától.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek