Színes lufik a város felett

Varga György   ·   2012.08.14. 11:00
cim

A mezőny <br>(fotók: a szerző)

Immár 12 éves hagyomány, hogy Debrecen a magyar hőlégballon-repülés fővárosa, de időnként (2005) az  Európa bajnokságnak és (2010) a világbajnokságnak is (lég)teret adnak a cívis városban. Ebben az évben, akárcsak tavaly, nem volt szó arról, hogy a ballonok elsötétítik az eget, mint a nagy versenyeken. A 2015. évi EB (és annak sikere esetén a 2018-as vb) megpályázásának egyik feltétele, hogy a köztes években is legyen nemzetközi ballonverseny a városban. A feltétel ebben az évben is teljesült, így a 12. Debrecen Kupára, ami ez évben a 32. Magyar Nemzeti Bajnokság is, 4 ország 15 versenyzője adta be a nevezését. Többen is lettek volna, de egy hét múlva kezdődik a világbajnokság az USA-ban, és több külföldinek, akik már „hazajárnak” Debrecenbe, már útban van a versenyballonja a nagy vízen túlra.

Az időjárás kegyes volt a versenyhez, a hét tervezett repülésből öt megvalósult és a mezőny a repülések során 15 versenyfeladatot teljesített. Végül ténylegesen 11 pilóta indult el a versenyen, köztük reményteljes fiatalok, miközben az idősebb korosztályból az utóbbi versenyek legeredményesebb magyar résztvevője, Török Sándor egyetlen számban sem tudott elindulni.

Johann Almer és egyik részgyőztes dobása

A nemzetközi verseny győztese,  az osztrák Johann Almer már visszatérő vendég, most indult negyedszer a debreceni versenyen, de most érte el a legjobb helyezést.  A második cseh Jan Suchy a gyári Kubiczek ballonnal repült.

Konecsni János és ballonja

A magyar bajnoki címet Konecsni János szerezte meg a harmadik hellyel, a negyedik helyen Nyíri Áron végzett.

Nyiri Áron és pulykás ballonja

Ő ugyan nem debreceni, de a ballonja igen. Az egykori Barnevál (nevét a gazdasági horror rovatokból ismerjük) által 1987-ben vásárolt „pulykás” ballont évek óta nem első gazdája, a 2003-ban EB ezüstérmes Végh Sándor repülte, hanem Nyíri Áron. A 25. születésnapján ünneplő ballon így visszatért „szülőhelyére”, hogy megmutassa, öreg ballon nem vén ballon, csak megfelelő pilóta kell hozzá. Végh Sándor ezúttal  a nemzetközi verseny 5. helyét szerezte meg.

Almer, Suchy, Konecsni, Nyíri, Végh az élmezőny és Paál Dávid versenyigazgató

Valaha évente 4-5 komoly ballonverseny volt hazánkban, minden jelentős gázszolgáltató megrendezte a saját nevével fémjelzett versenyt. Többek között ennek is vége, a szponzori pénzek nehezen csordogálnak, az egykor névadó szponzorok most megelégednek néhány molinóval, versenyújságbeli hirdetéssel – és ennek megfelelő a támogatás. Az egyetlen komoly verseny évek óta a debreceni, ami azért baj, mert a nemzeti bajnokságot célszerű lenne évente máshol rendezni. De jobbára csak verseny nélküli un. fiesták adnak lehetőséget arra, hogy a közönség gyönyörködjön a színes lufik látványában. Reméljük, legalább a Debrecen Kupa megmarad komoly nemzetközi versenyként.

Kapcsolódó hírek