Szíriai utasszállítót fogtak be török F-16-osok

iho/repülés   ·   2012.10.11. 19:58

Török harci gépek leszállásra kényszerítettek egy szíriai utasszállítót Ankarában. A török hatóságok gyanúja szerint a Syrian Arab Airlines Airbus A320-asa „illegális teherárut” vitt a fedélzetén.

A gépen a Flightglobal információja szerint a személyzeten kívül 37 utas volt, és Moszkvából tartott Damaszkuszba, amikor két F-16-os befogta, amint a török légtérbe lépett.

A török hatóságok szerint ők a nemzetközi előírásoknak megfelelően jártak el. Az ankarai kormány közlekedési  minisztere elmondta, a gépet átvizsgálták és a gyanús rakományt lefoglalták, szavai szerint olyan szállítmányról volt szó, amely civil gépen nem helyezhető el a nemzetközi szabályok szerint.

A gép átvizsgálása és a rakomány eltávolítása illetve lefoglalása után az A320-as folytathatta útját Damaszkusz felé.

Hírügynökségi jelentések szerint a szíriai utasszállító rakterében valóban volt nem polgári szállítmány, egyes hírek szerint katonai kommunikációs berendezések illetve rakétaalkatrészek.

Mint ismeretes, a damaszkuszi vezetés ellen 19 hónapja tartó lázadás során Szíria és Törökország igen feszült viszonyba került, néhány nappal ezelőtt pedig szinte háborús konfliktus robbant ki amiatt, hogy szíriai tüzérségi erők egy török településen több embert megöltek.

Ugyanakkor a Moszkvából Damaszkuszba tartó gép földre kényszerítése Oroszország részéről is tiltakozást váltott ki, és a szíriai hatóságokkal egybehangzóan tagadta a katonai szállítmány létezését.

Kapcsolódó hírek