Szláv testvériség, főszerepben az Il-76-osok

iho   ·   2016.11.08. 13:45
cim

Szláv testvériség 2016: még két napig tart és utána még néhány nap értékelési szakasszal zárul három ország közös hadgyakorlata. A szerb, orosz és fehérorosz csapatok a Belgrádtól mintegy 40 kilométerre, keletre fekvő Kovin katonai támaszpontnál végzik a műveleteket, a fényképek és videófelvételek tanúsága szerint elsősorban orosz merevszárnyú és szerb forgószárnyas technikával.

Az orosz légierő részéről legalább három Il-76-os települt át és szállította a résztvevő katonákat, a 98. légideszant-zászlóalj 150 katonáját és felszerelésüket, köztük BMD-2-es harcjárműveket, négy quadot és Tahion típusú felderítő drónokat.

A gyakorlat során a feladat egy „illegális fegyveres csoportok” által elfoglalt repülőtér visszafoglalása volt, a terroristák első vonalát a különleges erők  Il-76MD típusú szállítógépekből ledobott alakulatai semlegesítették, és ezután érkeztek a közlemény szerint Mi-8-as helikopterekkel (a fotók tanúsága szerint 17-esekkel is) a szerb és fehérorosz csapatok, amelyek az orosz kollégákkal együtt foglalták vissza a repülőteret.

Ezután következett a főerők tömeges ledobása negyven orosz és húsz fehérorosz ejtőernyős és a harcjárművek ledobásával, ezek gyakorolták a továbbiakban az „ellenséges illegális fegyveres csoportok” felszámolását.

Az orosz sajtó tálalásában az érzékelhető, hogy a Belgrád körzetében tartott hadgyakorlat gyakorlatilag válasz arra az ugyancsak több nemzetiségű NATO-gyakorlatra, amit Grúzia, Albánia, Izrael és Ukrajna részvételével Montenegróban tartottak október végén és november első napjaiban.

Oroszország állandó NATO-megbízottja, Alexander Grusko nyilatkozata szerint az észak-atlanti szövetség által szervezett és „Oroszország határainak szomszédságában” tartott hadgyakorlatok, a NATO erősítése a körzetben befolyásolja a régió biztonsági rendszerét és lépés a „közös európai biztonság érdekei ellen”.

Egy augusztusi hírügynökségi jelentés egyébként még úgy tálalta a dolgokat, hogy az érintett egységek az októberi egyiptomi terrorelhárító gyakorlaton vesznek részt és utána zajlik részvételükkel a Szláv Testvériség. Nos a jelek szerint a sorrend megfordult, októberben valóban volt terroristaellelenes forgatókönyvvel közös gyakorlat Egyiptomban, és utána következtek a szerbiai műveletek, feltehetően ugyanazokkal az egységekkel és repülőgépekkel, mint amelyek Egyiptomban szerepeltek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek