Szolidaritási jeggyel az ortodox karácsonyra

MTI   ·   2023.01.05. 13:00

Az illetékes kormányszervek a MÁV-Starttal egyeztetve úgy döntöttek, hogy az ukrán menekültek január 7-én, az ortodox karácsony első napján, szolidaritási jeggyel utazhatnak bármelyik magyarországi vasútállomásról az ukrán nyelvű ünnepi miséknek helyszínt adó városokba – Budapest, Miskolc, Debrecen – és vissza.

A január 7-ére szóló célirányos szolidaritási jegyek esetében a díjmentesség nem vonatkozik az adott vonatokon történő utazásért fizetendő felárakra. Annak érdekében, hogy a MÁV-Start felkészülhessen a csoportos vagy nagyobb utazási igényekre, kérik, hogy a szolidaritási jeggyel Budapestre, Miskolcra vagy Debrecenbe utazni szándékozók január 6-án, 15 óráig regisztráljanak a megfelelő oldalon.

Az Ukrajnából menekülni kényszerülőknek különösen nehéz az ünnepi időszak, amelyet most nem tölthetnek otthonukban, szülőföldjükön, és a kormány, valamint a minisztérium a hazájukat elhagyni kényszerülők kulturális és hitéletét kívánja megsegíteni ezzel az intézkedéssel az ortodox ünnepek idején is. December 16-án mintegy kétszáz, hazánkban élő ukrán menekültnek tette lehetővé a MÁV-Start – ingyenes szolidaritási jeggyel, valamint díjmentes felárral – az utazást Győrbe. A menekültek az Öt Templom Fesztiválon, a nemzetközi hírű Pikardijska Tercija nevű ukrán acapella együttes koncert-főpróbáján vehettek részt.

A MÁV-Start és a GYSEV a háború kezdete óta teszi lehetővé Magyarországon belül azoknak az embereknek, családoknak az ingyenes közlekedést, akik Ukrajnából hazánkba érkeznek. A február 27-én bevezetett ingyenes szolidaritási jegyből 2022-ben hozzávetőlegesen 880 ezret adtak ki a vasúttársaságok. A január 7-ei eseményekre a MÁV-Start és a GYSEV ideiglenesen és célirányosan terjeszti ki a szolidaritási jegyet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek