Szolnok: családi nap sok repüléssel – fotógaléria!

Kelecsényi István   ·   2012.05.28. 15:00
cim

Az MH86. Szolnok Helikopterbázis a bázis alapításának emlékére családi napot tartott. Ebben az évben a Honvédelmi Minisztérium „Katonák – Hősök, Hagyomány és Megújulás” programsorozata keretében rendezett esemény nem egyedülálló Szolnokon, hiszen különböző elnevezés alatt, de évente egyszer kinyitják a kapukat a helikopterbázison szolgálatot teljesítők családjai előtt, hogy a hozzátartozók, rokonok lássák, mivel foglalkozik apu, anyu, vagy a testvér.

Kattintson a képre, nézze meg fotógalériánkat!

A Mi-2, Mi-8, Mi-17, Mi-24D és V változatú helikopterek mellett kiállították a nemrég Kecskemétről áthozott nagyvasat, a 18. oldalszámú MIG-29B-t. Mellette állt a 128-as oldalszámú L-39ZO Albatrosz, gyakorló, és a régebben kivont 0465-os MiG-21UM harci gyakorló vadászrepülőgép. A légcsavaros iskolagép, a Jak-52 egyik példánya is része volt a statikus bemutatónak. A merev és forgószárnyas repülőeszközök elé kiállították az erőforrásukat, ezzel is bemutatva, milyen bonyolult szerkezetek is adják a meghajtást ezeknek a helikoptereknek és repülőgépeknek. A szolnoki bázisra települt szárazföldi alakulatok az MH25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj és a MH34. Bercsényi Miklós Különleges Műveleti Zászlóalj is bemutatta technikáját, a pisztolyoktól, a különféle gépkarabályokon, rohampuskákon, géppuskákon, páncéltörő eszközökön túl a Humvee és Mercedes terepjárókig, és BTR-80 lövészpáncélosokig.

A Kvasz András által tervezett Kvasz-I. típusú repülőgép replikáját is kiállították a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársai. Itt egy pillanatra megemlékezhettünk a bázis névadójáról is, Ittebei Kiss József hadnagyról, aki az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótája volt, 19 légigyőzelmmel.

A szolnoki Légierő Zenekar, és az Őrkutyák bemutatója után kezdődött a Kiképzési Repülés, ami a 05-ös oldalszámú Jak-52 felszállásával kezdődött, majd három helikopter, a 335-ös oldalszámú Mi-24P után a 705-os oldalszámú Mi-17M (NVG) és a finnektől kapott, 3307-es oldalszámú Mi-8 emelkedett a levegőbe. A Mi-24 bemutatórepülése után egy „terrorista” menetoszlopot fedezett fel az utolsó repülőképes Hind csatahelikopterünk, és 4 mesterlövészt rakott ki a menetoszlop elé, majd megtámadta. A mesterlövészek segítségére érkeztek két szállító helikopterükön a könnyű vegyes és a különleges műveleti zászlóaljak katonái, akik rövid idő alatt „elbántak a terroristákkal”, majd a katonákat a helikopterek kiemelték a műveleti területről.

A látványos bemutató során meggyőződhettek a nézők arról, hogy a csökkendő számú repülőtechnika mellett is kiváló kiképzettségű helikoptervezetők, hajózók és „kommandós” katonák teljesítenek szolgálatot Szolnokon. A forgószárnyasok bemutatója után a Jak-52 műrepülése következett. Az öreg légcsavaros az alapfokú iskolagép hazánkban, csak az kerülhet a kanadai kiképzésre, aki Jakon érvényes vizsgát tesz.

A dinamikus programot ejtőernyősök színesítették, akik a szolnoki egységek zászlói mellett hazánk lobogójával is ugrottak. A három helikopter „bamby bucket” bemutatóján nemzetiszínű vízzel öntözte a betont, majd a bemutató végére Veres Zoltán többszörös világ- és Európa-bajnok műrepülönk kápráztatta el a közönséget.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.