Szuhoj VIP-Superjet: jó mint a bombázó

iho/repülés   ·   2011.10.10. 16:41
Comlux_SUperjet_cimkep

A svájci Comlux, az egyik legnagyobb VIP-gépek átalakításával és bérbeadásával foglalkozó vállalkozás két gépre adott rendelést és továbi kettőre jelentett be opciót – jelentették be az üzleti és VIP-repüléssel foglalkozó legnagyobb idei rendezvényen, az NBAA, a National Business Aviation Association találkozóján Los Angelesben.

Maga a Superjet mint üzleti/VIP típus először a júniusi párizsi repülőszalonon mutatkozott be, azóta csak annyit lehetett tudni, hogy már létezik megrendelés néhány példányra. A szériaváltozat egyébként a kezdeti óvatos érdeklődés után már 212 megrendelésnél, illetve opciónál tart.

Az orosz cég az olasz partner Aleniával 2014-re vállalta a gépek leszállítását. A Szuhojok azonban magánál a svájci vállalatnál kapják meg végleges formájukat, és feltehetően rendkívül elegáns luxuskabinjukat. Viszont a Szuhoj szereli be a gépekbe a nagy hatótávolságot biztosító kiegészítő üzemanyagtartályokat.

Ilyen lesz a Comlux Szuhoj VIP-gépe

Az üzlet abból a szempontból is érdekes, hogy a jelek szerint megszületett az egyik legkurrensebb piaci szegmensben a nagy amerikai és európai gyártók konkurenciája: az NBAA résztvevőjeként a Comlux elnöke, Richard Gaona azzal magyarázta választását, hogy ebben a kategóriában csak az orosz gép rendelkezik  hasonló törzsátmérővel, illetve belső kabinmérettel, mint a BBJ, vagyis Boeing Business Jet, illetve az ACJ, az Airbus Corporate Jet. Viszont a Szuhoj mindkettőnél jóval olcsóbb. (Az utaszállító változat 32 millió dollár.)

A gép kényelmes, nagykabinos utazást jelent New Yorkból Moszkvába vagy Dubaiba, jóval alacsonyabb beszerzési költség mellett, mint az Airbus vagy a Boeing - hangsúlyozta a Comlux elnöke. A cég egyébként abban reménykedik, hogy a bérelhető gépekre hamarosan komoly igény mutatkozik majd Moszkvában és Kazahsztánban, ennek révén a megrendelés akár felkúszhat tíz példányra is.

A Comlux bérflottájában jelenleg egy Boeing 767-es, öt Airbus ACJ, négy kanadai gyártású  Bombardier Global Express, öt Bombardier Challenger és egy Dassault Falcon 900LX szerepel. A Szuhojokon kívül két Airbust, két Global Expresst és három brazil Embraer Legacyt rendelt a cég.

A Superjet egyik első példánya

A gyártó egyik vezetője elmondta, az elmúlt két hónapban igen sokfelől érdeklődtek a százszemélyes utasszállító VIP- és businessjet-változata iránt. Szerinte ebből a változatból húsz év alatt száz példányt lehet eladni. A Comlux elnöke arra a kérdésre: nem tart-e attól, hogy kibocsátója legyen az első valaha épült orosz üzleti gépnek, azzal válaszolt, hogy ha a Superjet legalább annyira jó, mint a Szuhoj harci gépei, akkor jó megoldás lesz a megvásárlásuk.

A hírhez hozzátartozik, hogy augusztusban még egy indiai cég, az Aviotech Corporate Jet Services szerepelt a Szuhoj üzletigép-változatának első megrendelőjeként. Korábban pedig arról lehetett hallani szakmai körökben, hogy a Superjet szolgálatba állításával nem szűntek a típusra jellemző gyermekbetegségek, gondok vannak a hajtóművek teljesítményével és fogyasztásával is.

Kapcsolódó hírek