Szuperexpressz a hegyekben

MTI   ·   2012.10.08. 12:02

A kínai központi televízió, a CCTV beszámolója szerint a nagysebességű vonat a legészakkeletibb, Hejlungcsiang (Heilongqiang) tartomány fővárosát, Harbint Csilin (Jilin) tartományt átszelve a Lianoning tartománybeli Talien (Dalian) városával köti össze, a 921 kilométeres távon összesen 24 kínai várost érintve. Az óránkénti 300 kilométeres átlagsebességgel közlekedő, kínai gyártmányú szerelvény hétfői próbaútján mintegy 4 óra alatt tette meg a távot.

A rendes közlekedésben való átlagsebessége 350 kilométer per óra körül várható, vagyis végállomástól végállomásig nagyjából 3 óra lesz majd az út, ami 9 órával kevesebb a jelenlegi átlagnál. A nagy sebességű vonatok bevezetése a remények szerint nagyban csökkenti majd az északi régiók közlekedési nehézségeit, és hozzájárul majd azok gazdasági fejlődéséhez. A szerelvények beállítása a menetrendszerű közlekedésbe az év végére várható, a vonatokra addig biztonsági ellenőrzések várnak.

A járművek különlegessége, hogy egyedülálló módon a legextrémebb időjárási viszonyokhoz, a mínusz 40 és plusz 40 Celsius-fok közötti hőmérsékletekhez is képesek alkalmazkodni. A vonatok tervezése során új, fagyálló és hőtartó anyagokat használtak a mérnökök, amelyek energiahatékonyak és viszonylag állandó hőmérsékleten tartják a szerelvényt. Emellett a hó olvasztását is speciális berendezések segítik – hangzott el a CCTV riportjában.

A technológia kifejlesztésével a világon elsőként Kínában állítanak közlekedésbe nagy sebességű vonatokat magasan fekvő területen.

Kapcsolódó hírek