Teljes gőzzel a vasútért

iho   ·   2013.12.13. 15:30
00

A 2013 márciusában alakult egyesület fő célja egyfajta routerszerep: a tagok és a jogalkotók, hatóságok közötti kommunikáció erősítése. A problémát ugyanis a jogalkotásban pontosan a párbeszéd hiánya okozza. Szükség lenne a szakma véleményének kikérésére a jogalkotásban, a fővasút és a saját használatú (azaz régi nevén iparvasúti) pályákkal kapcsolatos rendelkezések elkülönítésére – és ugyanez a gond jelentkezik az oktatásban is. Az egyesület ezen kívül az új vasúti törvény (szándék van rá, a megvalósítás időpontja még ismeretlen) megalkotásában, valamint a hazai és az uniós jogrendszer harmonizálásában is tevékenyen részt kíván venni.

Az egyesület egyik új tagja, a Vasútépítők Kft. a 2-es vonal felújításában is kiemelten részt vesz<br>(fotó: Vörös Attila)

A cégbírósági bejegyzés után szinte szó szerint teljes gőzzel indulhat útjára a Vasúti Pályahasználók Egyesülete. Tervezik a tagság bővítését minden olyan, a vasúttal foglalkozó céggel, vállalkozással, akiket egy jövőbeni jogalkotás – tevékenységük miatt – kedvezően érinthet. Legutóbb például a győri székhelyű Vasútépítők Kft.-vel bővült a létszám, de folyamatban vannak a tárgyalások további vasútvállalatokkal is. Úgyszintén 2014-re tervezik a nagyobb megkereséseket, a szorosabb kapcsolatfelvételt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a közlekedési hatóságokkal. Egy – később megjelölendő – tavaszi időpontban konferenciát vagy ülést is szeretnének rendezni a tagságon kívül a jogalkotók és a hatóságok részvételével.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek