Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00
00_szolnoki_modellkiallitas

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Ötödik alkalommal lesz jelen a kiállításon Kondor Balázs gyűjteménye, a Szolnoki Vasúti Almárium. A tárlaton várótermi enteriőrök és a MÁV-Start égisze alatt reneszánszát élő Utasellátó étterem hangulata elevenedik meg. A látogatók vasúti utazási okmányok készítésével tehetik emlékezetessé a jubileumi kiállítás élményeit.

  • A Magyar LEGO Vasút Klub terepasztalán található építmények a cég által gyártott építőkockákból állnak össze. Megtalálhatók lesznek a mai modern motorvonatok, a hagyományos kocsik és a gőzöskorszak vasúti járművei is. A vonatoknak mintegy 170 méter vágányt építettek, ami négy állomásból, egy kétvágányú fővonali pályából és egy mellékvonalból áll.
  • A VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub H0 építési nagyságú, magyar modulszabvány szerint épülő terepasztalait digitális vezérléssel látták el. A vonatokat wifin keresztül, vezeték nélküli egerekkel és okoseszközökkel irányítják. A negyvenhét elemet számláló rendszerből negyvennégyet állítanak ki a márciusi kiállításon. Fiktív, magyar jellegű tájat modelleznek, amelybe beletartozik „Mucsaröcsöge” kétvágányú, fővonali állomása, valamint „Epres” fővonali megállóhely is. A modulokon több mozgó figura és interaktív jelenet lesz.
  • A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub és Tatár Gergő magángyűjtő a kiállításon szintén H0 modulrendszerben építkezik. Villamos- és dízelmozdonyok modelljei, valamint személy- és tehervagonok, elsősorban magyar, osztrák és román vasúttársaságok mozdonyai és vagonjai láthatók majd terepasztalukon.
  • A Veresegyházi Vasútmodellező Klub terepasztalainak fő témája az 1988-as újravillamosítás előtti Rákospalota–Újpest–Veresegyház–Vác vasútvonal Veresegyház és Csomád állomásai és azok környezete. Ehhez készült több modul, például Szécsény, Ó-Szolnok, de a korábbi valóságnak emléket állítva készültek el a Nógrádkövesd, Balatonfenyves és Püspökladány modulok. További asztalaik, az Északi és a Déli rendező pályaudvar, teljesen a fantázia alapján készültek, a Fűtőház modul pedig valós alapon. Legújabb asztaluk az 1931-ben történt biatorbágyi merénylet helyszínét dolgozza fel, és az esemény 90. évfordulójára készült el. Asztalaik teljesen analóg rendszerben működnek.
  • Pataki László Magyarország, Ausztria és Svájc keskeny nyomközű jellegzetességeit, járműveit, pályaelemeit, környezetét mutatja be H0/H0e/H0m méretarányban fonódott vágányú modulterepasztalán.
  • A Free-MoN Szolnok – Kádár Zoltán és családja terepasztala az amerikai vasutakat, elsődlegesen a Union Pacific teher- és az Amtrak utasszállító társaság nyugati parti vonalait tükrözi. Néhány éve kezdtek 3D nyomtatási technológiával egyedi járműveket, épületeket, jeleneteket és vasúti szerelvényeket készíteni, ami még különlegesebbé teszi digitális vezérlésű terepasztalukat. A Hild téren szintén a család által épített SW8 (1:8 méretarányú) tolatómozdony várja a vasút legkisebb szerelmeseit.
  • A „G” Vasútmodellező Baráti Kör 54 négyzetméteren mutatja be a kerti vasút világát: német, osztrák, svájci, amerikai és magyar vasúti járművek modelljei futnak vegyesen. A fő méretarány 1:22,5, de az 1:13-tól az 1:29 méretarányig állítanak ki. Három pályán három vonat tud egymástól függetlenül, egyidejűleg közlekedni. A járművek digitális vezérlésének köszönhetően számos hang-, fény- és füsthatás teszi teljessé a játékélményt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek