Tippek, ha a gyerek nem fogad szót

iho   ·   2020.06.06. 11:15

(x)

Törekedjünk egymás érzéseinek megismerésére!

Az első és a legfontosabb a kommunikáció. Gyakran megesik, hogy a gyerek nem szívesen végzi el a kívánt feladatot. Például, ha nehezen megy az iskolába indulás, mondjuk el neki, hogy teljesen megértjük őt, mi is szívesebben pihennénk munka helyett, de most ez a dolgunk. Sokat segít, ha emellett megtervezzük a napi teendőket. A kötelező feladatok után iktassunk be néhány olyan dolgot, amit szívesen csinál a gyerek, így a kötelező feladatok is könnyebben fognak menni. Emellett törekedjünk arra, hogy megértsük egymás érzéseit, gondolatait. Ezt nagyban segíti, ha játékosan fejlesztjük az érzelmi intelligenciájukat. Ha ilyen játékot keresnél, nézz körül a Játékliget oldalán!

Álljatok szemtől szembe!

Bizonyára te is elkövetted már azt a hibát, hogy a konyhából kiabálva kértél valamit a gyerkőctől. Ez a fajta üzenet nem mindig ér célt. Ugyanis előfordulhat, hogy a gyerek épp a szobájában játszik, így kevésbé figyel arra, amit kérsz tőle, vagy az is előfordulhat, hogy nem hallja a kérést. Sokkal hatékonyabb, ha egymás szemébe nézve mondod el kérésedet.

Fogalmazz világosan!

Bár érthető, hogy ebben a felgyorsult világban azt szeretnénk, ha minden gördülékenyen menne, így elkövetjük azt a hibát is, hogy a gyereket nem gyerekként kezeljük, hanem elvárjuk tőle, hogy fél szavakból is megértse, amit szeretnénk. És mivel nem érti pontosan az utasításokat, egyszerűbb számára, ha meg sem próbálja. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, sokat segít, ha érthetően fogalmazunk. Például ne azt mondd neki, hogy “Pakold el a ruháidat!”, hanem világosan mondd el, hogy a pólókat melyik polcra és a zoknikat melyik fiókba tegye, stb. Hidd el így sokkal könnyebb lesz számára, és meg is fogja csinálni.


Higgadtan és röviden kérj!

Egy fárasztó nap után természetes, hogy ingerültebbek vagyunk. De ha azt akarjuk, hogy a gyerek elvégezze a feladatot, ne zúdítsuk rá az aznapi gondjainkat. Ahelyett, hogy kioktatnánk, kérjünk tőle egyértelműen, és adjunk rövid utasításokat.

Készíts rövid jegyzeteket!

Minden gyermek különböző, így valakinél a szóbeli utasítás hatásosabb, valakinél pedig az írásbeli kérdés hatékonyabb. Ha a mindennapos feladatok terén ütközünk problémákba, akkor érdemes egy napi feladatlistát készíteni az elvégzendő dolgokról. A rövid felsorolások a gyerek számára érthetőek és így biztos, hogy nem marad ki egyetlen feladat sem.

A fentebb említett apró tanácsok megfogadásával sokkal könnyebben fogod engedelmességre nevelni gyereked úgy, hogy ő azt észre sem veszi.

Kapcsolódó hírek