Tiszta levegő télen-nyáron

iho   ·   2024.02.09. 12:00

Tévhit, hogy csak szezonálisan vagy allergiásoknak, asztmával küzdőknek tesznek jó szolgálatot a légtisztítók. Az sem biztos, hogy zöldövezetben, távolabb a városközponttól kiváló minőségű a levegő. A fák, cserjék szűrik ugyan a káros anyagokat, de fűtési szezonban így is felmerülhetnek problémák. Ha nem megfelelő anyagokat “dobnak a tűzre”, az nem csak kellemetlen szagot áraszt, hanem ártalmas is lehet.

Őszi-téli szezonban az égéstermékek, a füst, por belélegzése hosszabb távon káros tüdőnknek, és az egészségesek számára is megterhelő. Tavasszal és nyáron pedig a virágpor, pollenek okozhatnak igazán kellemetlen napokat az allergiában szenvedőknek. Ezért a levegő szűrése mindig, mindenhol hasznos és fontos. Sokféle, erre a célra tervezett berendezés létezik. A BonAir.hu kínálatában többféle légtisztító kapható, mind kiváló minőségű, a svájci Boneco márka terméke.

Hogyan válasszon légtisztítót?

Amikor légtisztító berendezést keres, akkor fontos, hogy kapacitásában az adott helyiség méretéhez illeszkedőt válassza! Emellett természetesen a készülék hatékonyságát és a vele kapcsolatos elvárásokat is szem előtt kell tartani.

Más típust érdemes vásárolni például a hálószobába és megint mást a szmog kiszűrésére vagy akkor, ha légúti allergiában szenved.

Az ún. CADR adat alapján látni fogja, hogy hány légköbméter levegőt, milyen szennyeződésektől képes az adott légtisztító megtisztítani.

Eltérő igények, különféle típusok

Jó, ha döntés előtt kicsit alaposabban is megnézi, hogy mely berendezés, milyen igényekhez illeszkedik.

  • Amennyiben szmog szűrésére keres légtisztítót, akkor a HEPA és aktívszén-szűrő kombinációt célszerű választania.
  • Ha elsődleges szempont az energiatakarékosság, akkor kis áramfogyasztású készülékek között érdemes nézelődni.
  • Hálószobájába szeretne egy kifejezetten csendes eszközt? Akkor a BONECO P500-as típus ideális választás lehet. Alvás közben tudja alacsony fokozaton használni ezt a berendezést, ha pedig távol van, akkor erősebb működésre kapcsolhatja.
  • Légúti allergia (akár pollen, akár házi por vagy állatszőr) esetén HEPA szűrős légtisztítót ajánlott választani.

Beüzemelés és működés

A légtisztító készülékek beüzemelése egyszerű, csak elektromos áram szükséges hozzá. A különféle típusok más-más elven működnek. A PM 2,5 mikrométer méretű részecskéket, szennyeződéseket, allergéneket például a HEPA szűrő távolítja el. Ezek közül az aktívszén-szűrővel kombinált típusok a szagokat is semlegesítik. Minél több szűrő van beépítve adott készülékbe, annál hatékonyabb lesz a tisztítási folyamat.

Azoknál a berendezéseknél, ahol az UV-C technológia is megjelenik, még intenzívebb a vírusok és baktériumok semlegesítése. Az ionizáló pedig a levegőben szálló részecskéket távolítja el, illetve fokozza a légtisztító  produktivitását.

A légtisztítókat az év 365 napján célszerű használni. Folyamatos üzemelés mellett a tiszta levegő garantált. Ez pedig fontos az egészségünk és a komfortérzetünk szempontjából is.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek