Tisztavatás a vasutasnapon, megerősített MÁV-vezér

iho   ·   2014.07.11. 15:20
vnap_a0

– A kormány továbbra is kulcsszerepet szán a vasútnak, és ezzel szeretné növelni Magyarország versenyképességét – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a 64. vasutasnap budapesti rendezvényén. A miniszter hangsúlyozta: a közösségi közlekedés újraszervezésének – amit a kormány által 2010-ben elhatározott – már látszanak az eredményei, de ahhoz, hogy még több utast lehessen visszacsábítani a vasútra, tovább kell növelni a szolgáltatás színvonalát, „közös erővel fel kell építenünk a jövő vasúti közlekedését”. Seszták Miklós egyben bejelentette, hogy „minden sajtóhíreszteléssel ellentétben” továbbra is számít Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatójának munkájára.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében 37 ezer vasutas kollégája nevében is megköszönte a miniszteri bizalmat és kiemelte: a vasúttársaság tavalyi számai a MÁV talpra állásáról szólnak.

A miniszter kifejtette: a vasutasok ünnepe a mai, azoké, akik mozgásban tartják az országot és akiknek jól szervezett, összehangolt munkája minden utazás mögött ott áll.„ A MÁV a legtöbb embert érintő közszolgáltatásként és a legjelentősebb foglalkoztatóként olyan, mint egy ország az országban” – fogalmazott Seszták Miklós. Kifejtette: 2010-ben a kormány elkötelezte magát amellett, hogy a közösségi közlekedést kiemelkedő társadalmi, és gazdasági szerepéhez méltó módon szervezi újra, és a korábbi, indokolatlanul szétdarabolt szervezeti és működési struktúra újbóli egységesítése mellett döntött. „Ma már látszik, hogy az irány jó irány; a dolgunk csak annyi, hogy következetesen tartsuk magunkat ehhez az irányhoz” – jelezte Seszták Miklós. A tárcavezető kifejtette, hogy az integrációnak köszönhetően a személyszállítási közszolgáltatások hatékonysága érezhetően nőtt, a MÁV adósságállománya jelentősen csökkent. A kormány célja az elkövetkezendő években továbbra is az, hogy az állami forrásokat még hatékonyabban hasznosító, felelősen gazdálkodó, ütőképes szervezetet építsen tovább – ismertette Seszták Miklós, hozzátéve, hogy ennek a törekvésnek mostanra is számos kézzelfogható eredménye van, hiszen évről évre egyre többen választják utazásukhoz a vasutat. A miniszter szerint ezt a tendenciát tovább kell erősíteni, a másik kihívást pedig a vasúti pályák és a járműpark korszerűsítése jelenti. A kormány számára az egyik legfontosabb feladat a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítése, amely reményei szerint még ebben a ciklusban megvalósul – jelezte. Seszták Miklós szólt arról is: kiemelt feladatnak tekinti, hogy lendületet adjanak a nagy múltú hazai vasúti járműgyártásnak, amely a világszínvonalú magyar mérnöki tudásra alapozva új munkahelyek megteremtéséhez és a beszállítók aktivizálásához járulhat hozzá. A tárcavezető a vasutasnap alkalmából a rendezvényen átadta a miniszteri elismerő okleveleket.

Dávid Ilona ünnepi beszédében kiemelte: 2013-ban 1 millió 173 ezer 845 vonat közlekedett a MÁV hálózatán, és a belföldi utasok – akik 7,2 milliárd kilométert tettek meg a vonatokkal – száma megközelítette a 140 milliót. Ezek mögött a számok mögött sok ezer elhivatott vasutas kolléga áll, akik munkájukkal, szaktudásukkal nap mint nap lehetővé teszik a közlekedést – mondta az elnök-vezérigazgató. Az üzleti eredményekről szólva kifejtette: az utóbbi két évben jelentősen csökkent az adósságállomány, míg a csoportszintű bevétel és eredmény több milliárd forinttal nőtt 2013-ban. „Ez az a növekedés, amelyre évek óta vártunk”, és amely lehetővé teszi, hogy sok területen valódi előrelépés, fejlesztés valósuljon meg – mondta Dávid Ilona. Úgy vélte, az utóbbi két évben sikerült újra egységesíteni a vasúttársaság szerkezetét, és a kevesebb döntési szint nemcsak hatékonyabb és gyorsabb munkafolyamatokat, hanem alacsonyabb központi költségeket is eredményez, amiből az utasok is profitálnak, nemcsak a vasutasok. Emlékeztetett arra, hogy a MÁV 42 új, Flirt motorvonatot állít forgalomba 2015 őszéig. Dávid Ilona az ünnepségen 85 vasutasnak, vasúti szakembernek adott át kitüntetéseket.

 

Korábban írtuk:

A Magyar Vasúttörténeti Parkban Dávid Ilona, a MÁV elnök vezérigazgatója és Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára mondott köszöntőt, majd fogadalmat tettek az új vasúti tisztek.

Tisztek avatás előtt, 1. rész. A képre kattintva galéria nyílik (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szombaton hat helyszínen – Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szolnokon és Tapolcán – rendeznek vasutasnapi juliálist. A részletes programok helyszínenként:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek