Titokzatos Raptor-betegség: újabb óvintézkedések

iho/repülés   ·   2012.05.18. 19:00
f22_cim2

Az amerikai hadügyminiszter repülési korlátozásokat rendelt el az amerikai légierő legkorszerűbb harci gépére. Mint korábban beszámoltunk róla, baj van az F-22-esek oxigénellátó rendszerével, emiatt egy pilóta halálos balesetet szenvedett. 2008 és 2011 januárja között összesen 12 esetben jelentettek a pilóták hipoxiához, oxigénhiányos ájuláshoz hasonló indcidenst. Az elhunyt pilóta özvegye pert indított az összes szóba jöhető felelős, a Lockheed Martin, a Boeing, a Honeywell International és a hajtóműveket gyártó Pratt & Whitney ellen.

Tavaly hónapokra letiltották a típust, de két Raptor-pilóta a CBS tévétársaságnak nyilatkozva elmondta, úgy állították vissza a gépek repülési státuszát, hogy a leállítás alatt sem sikerült megtalálni a hiba eredetét.

(fotók: Lockheed Martin)

Leon Panetta hadügyminiszter mostani rendelkezése szerint a gépeket a lehetséges leszállóhelyek elérhető közelségében szabad csak repültetni. Korábban azt jelezték, hogy 15 ezer méterre korlátozták a szolgálati csúcsmagasságot, mert elképzelhetőnek tartják, hogy a hiba összefügg a Raptornak a harci gépeknél megszokotthoz képest jóval magasabb repülési tartományával. Hogy valójában hány méterre tud felkapaszkodni az alacsony láthatóságú F-22-es, az mai is hadititok.

A másik fontos változás, hogy a gépeket automata tartalék oxigénrendszerrel látják el, az első decemberben kerül a Raptorok egyikébe, 2013 januárjától pedig havonta tíz gépet szerelnek fel vele. 2015 júniusára fejeződik be a 44 millió dollárba kerülő program: a kiegészítő oxigénrendszer vagy saját magát aktiválja, ha csökken a gép pilóütafülkéjében a túlnyomás, vagy a pilóta kapcsolhatja be.

A CBS adásában szereplő két F-22-es pilóta időközben meggondolta magát: az adásban még azt mondták, bár nagyon szeretik, nem kívánnak tovább repülni az F-22-esekkel, de nyilván az időközben bejelentett intézkedések hatásaként, és mert a jelek szerint a hadsereg nem indít eljárást ellenük a nyilatkozat miatt, most azt szeretnék, ha visszakerülhetnének a Raptorokra.

Kapcsolódó hírek