Vót: tíz éve kékültek be az első halbik

Vörös Attila   ·   2017.09.19. 18:45
06_kekhalbi

A GYSEV és a MÁV-Start 2006-ban szerezte be vérfrissítésül szolgáló Halbi-flottáját a Verkehrsentwicklungsgesellschaft Südosteuropa GmbH-tól. A Starthoz háromszáz került az NDK-s vagonokból, amelyeket a Reichsbahnausbesserungswerk (RAW) gyártott Halberstadtban 1978 és 1982 között és később több ütemben is felújítottak. Elmondható, hogy a közel harminc éves kocsik is jelentős színvonalbeli ugrást hoztak a 2006-os hazai flottába, és az elmúlt tizenegy évben sem csökkent a szerepük, a Start egyik alaptípusaként szolgálnak az országban mindenfelé. A halbik első néhány hazai évében az eredeti piros–fehér, illetve mentazöld–fehér festésben jártak, de 2007-ben elkezdték megkapni a flottaszínt. Az első hat kék Halbi 2007. szeptember 19-én, épp tíz éve indult futópróbára a győri vonalra. Azóta néhány, alkatrészbánya-kocsin kívül az összes Halberstadti megkapta a kék, néha picit lilába hajló színezést.

Futópróbára indul az 1-es vonalra egy újabb, ezúttal már kék kocsikat is tartalmazó Halbi-szerelvény. Ha már Kelenföldön vagyunk, nézzünk meg pár korabeli képet a galériában! (fotók: Vörös Attila)

* * *

Fotós kollégánk magánembereknek és cégeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek témájában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.