Tizenötezer ingyen Interrail bérlet az Európai Bizottságtól

iho   ·   2018.05.03. 11:55

Az Európai Bizottság tizenötezer ingyen Interrail bérletet finanszíroz meg 12 millió euro értékben az idén 18 éves fiataloknak. A bérlet segítségével szinte minden európai járaton ingyen lehet utazni. Az 1972-ben alapított bérletet harminc különböző európai országban fogadják el, jelenleg kétszázötvenezer van belőle forgalomban.

Az ingyen bérletért június 12-26. között lehet jeletkezni, az elbírálás június 27-én indul, a nyerteseket e-mailben értesítik. További információkért kattintsanak ide!

Az MTI további információkkal is szolgál: a pályázatok május végén jelennek meg, és a júniusi értékelést követően már júliusban megkezdhetik a fiatalok Európát átszelő, legfeljebb harminc napos utazásaikat. Egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni. A pályázatokban szerepeltetni kell az úti célokat is, ezek közül azok élveznek majd elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölik meg. Az országoknak kvótájuk is lesz, amely meghatározza  a programban részt vevő fiatalok számának felső határát. Ennek nem a korlátozás a célja, hanem annak védelme,  hogy minden ország be tudja tölteni a rendelkezésére álló helyeket.

Magyarországról 287 fiatal vehet részt a programban. Így az idén nyáron legalább 20-30 ezer európai fiatal több mint 12 millió eurós uniós támogatásból útnak indulhat és felfedezheti Európát. Pályázni legalább egy,  legfeljebb négy helyszínre lehet. Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, amelyeket uniós tagállamból kell indítani, és az unión belül kell maradni. Hozzátette, a költségvetés várhatóan lehetővé teszi azt is, hogy még az idén egy téli utazási kedvezményt is biztosít az Európai Unió.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a főként oktatási céllal előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltő európai fiatalnak díjmentes, két hétre szóló Interrail-jegyet biztosítanának az unióban. A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kiszélesítése, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése. A tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű programban pedig ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek