Több vasúti ellenőr, plusz nyolcvanmillió bevétel

iho/vasút   ·   2013.01.21. 12:24

A decemberi fokozott ellenőrzéseket követően ismételten növeli a vasúttársaság a vonatain szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóinak számát januárban és februárban is, hogy a menetjegyek, bérletek ellenőrzése még a legnagyobb utasforgalmú napszakokban is teljes körű legyen – írja a napi.hu.

Az erősítésekre elsősorban a csúcsidőszakokban, illetve a nagyobb utasforgalmú vonatokon, vasútvonalakon kell számítani. A vasútvállalat célja az intézkedéssel és annak előzetes nyilvánosságra hozatalával, hogy ilyen módon is visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, illetve a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét, növelve a jogos menetdíjbevételét. A szigorított ellenőrzésektől az előzetes tapasztalatok alapján a MÁV-Start nagyságrendileg nyolcvanmillió forintos bevételnövekedést vár.

A MÁV-Start Zrt. bliccelésből keletkező vesztesége éves szinten több milliárd forint nagyságrendű. Évente több százezer esetben kell a jegyvizsgálóknak intézkedni a vonatokon a visszaélések miatt, ilyenkor pótdíj megfizetése, vagy a személyes adatok hitelt érdemlő megadása válik szükségessé. Együttműködés hiányában az utast ki kell zárni az utazásból, akár rendőri közreműködéssel is.

Az eddigi fokozott ellenőrzések tapasztalatai alapján a megerősített jegyvizsgálói jelenlét ideje alatt összességében jelentős mértékben nő az utasok részéről a menetjegy- és bérletváltási hajlandóság, ezzel párhuzamosan csökken a kiszabott pótdíjak mértéke és az utazásból kizárt személyek száma. A bliccelés hatékony visszaszorítása érdekében növelte és tovább növeli a MÁV-Start a jegyvizsgálóinak a létszámát, illetve újabb jegyértékesítő automaták telepítésével, a nagyobb utasforgalmú időszakokban megerősített pénztári szolgálattal, és az internetes jegyváltás lehetőségeinek folyamatos bővítésével könnyíteni kívánja a menetjegyek, bérletek megvásárlását. A vasúttársaság a budapesti fejpályaudvarokon a peronkapus rendszer egy-egy napra visszaállított, átmeneti működtetését is tervezi a jövőben.

Kapcsolódó hírek