Tombol a tél, akadozik a forgalom

MTI/iho   ·   2018.02.27. 10:54
400px_tel_201802

14:30: Kora délutántól újra közlekedhetnek a hét és fél tonnánál nehezebb teherautók a 76-os főúton Katafa és Zalaegerszeg között. A korlátozást korábban azért rendelték el, hogy a hófúvásban a nehézgépjárművek ne akadjanak el, a közlekedés feltételei azonban javultak, így a korábbi rendelkezést visszavonták. A horvát hatóságok is visszavonták a kamionforgalmat korlátozó reggeli intézkedésüket, így 13 órától újra behajthatnak Letenyénél Horvátországba a hét és fél tonnánál nehezebb járművek.

A Magyar Közút Útinform szolgálatának déli összesítése szerint Vas megyében továbbra is le van zárva a GyóróCsepreg, a KarakóJánosháza, az EgyházasdarócNagykölked, a VönöckKemenessömjén, az ŐrimagyarósdViszák, a MersevátKemenesszentmárton összekötő út, továbbá a bucsui bekötőút, valamint a Rum és Rábatöttös, továbbá a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti út. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldották a lezárást.
Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az IvánSzakony, a NemeskérEgyházasfalu összekötőúton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár.

Hófúvás miatt számos utat zártak le, Zala megyében többek között a Pölöskefő és Gelse közötti szakaszt (fotók: MTI/Varga György)

Zala megyében a GelsePölöskefő, az ÚjudvarMagyarszerdahely és a GelseZalaszentbalázs összekötőúton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők. Tolna megyében a 61-es és 65-ös főúton, valamint Veszprém megyében a 82-es főúton megszüntették a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozását. Zala megyében a 61-es és 75-ös főúton a nehézgépjárművek továbbra sem közlekedhetnek. A közútkezelő összes bevethető gépe az utakon van. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át a nyugat-dunántúli területekre. Továbbra is arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak. Somogy megyében az intenzív havazástól csúszóssá vált az út, ezért korlátozást léptettek életbe a 61-es főúton. A Nagykanizsa irányába közlekedő, hét és fél tonna össztömeg feletti járműveket Böhönyénél a 68-as számú főútra, Marcali irányába terelik.

12:00: Az útviszonyok miatt további korlátozások léptek életbe a zalai utakon. A csúszós, helyenként jégbordás utak és a hóátfúvások miatt a hatóságok kedd délelőtt elrendelték a hét és fél tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását a 61-es számú főút Nagykanizsa és Iharosberény közötti szakaszán is. A korábbi tájékoztatás szerint a 75-ös számú főúton Bak és Lenti között, valamint a 76-os számú főúton Zalaegerszeg és Vas megye határa között továbbra sem közlekedhetnek a kamionok. A horvát hatóságok által a letenyei magyar-horvát határátkelőn a kamionokra elrendelt forgalomkorlátozás miatt a kifelé vezető oldalon már megteltek a parkolók. A teherjárműveket a befelé vezető oldalra állítják, ha ott is megtelnek a várakozóhelyek, az M7-es autópálya pihenőhelyeire küldik a kamionokat. A rendőrség arra kéri a teherjárművek vezetőit, hogy lehetőség szerint kerüljék el a letenyei határátkelőt. A közútkezelő tájékoztatása szerint minden járműforgalom elől lezárták a Gelse és Zalaszentbalázs közötti utat, ahol korábban csak Pölöskefő és Gelse között volt útlezárás. Elzárt település továbbra sincs Zalában, Pölöskefő jelenleg Kacorlakon keresztül közelíthető meg. Az elakadás veszélye miatt nem közlekedhetnek a hét és fél tonnánál nehezebb teherautók a 76-os főúton Katafa és Zalaegerszeg között, a korlátozást a főút 56-os és 79-es kilométerszelvénye között léptették érvénybe kedden délelőtt. Csepreg térségében a Simaság és Iván közötti alsórendű úton több teherautó és személygépkocsi elakadt, és még a segítségükre érkezett traktorok is a hó fogságába estek.

A kamionforgalmat is korlátozták a Dunántúlon a hóátfúvások miatt

11:15: A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy hófúvás miatt nem járható a Tokorcs és Kemenesmihályfa közötti 8453-as, valamint a Kenessömjén és Vönöck közötti 8454-es út sem. Vönöcköt Kemenesszentmárton irányából, Kemenessömjént pedig Kemenesmihályfa felől lehet megközelíteni, Tokorcs Celldömölk és Nagysimonyi irányából is elérhető.

Zala megyében a Gelse és Pölöskefő közötti összekötő úton teljes útzár van érvényben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint. Lezárták az Újudvar és Magyarszerdahely közötti összekötő utat, valamint a kehidai 7356-os utat is. A 75-ös úton Bak és Rédics között, a 33-as és 68-as kilométer közötti szakaszon nem közlekedhetnek a hét és fél tonnánál nagyobb összsúlyú kamionok. Elzárt település nincs a megyében. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte: a csúszós, helyenként jégbordás utak, valamint a hóátfúvások miatt a 76-os úton Zalaegerszeg és Vas megye határa közötti szakaszon 10 órától ugyancsak elrendelték a hét és fél tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását. A teherautók a kijelölt parkolókban várhatják meg a korlátozások feloldását. A lezárt utakon túl még több mint harminc útszakasz nehezen járható Zalában.

Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Tolna megyében kell számítani forgalomkorlátozásokra

Korábban írtuk:

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hét útszakaszon rendeltek el korlátozást hófúvás miatt, Tolnában pedig a 61-es és 65-ös úton korlátozzák a kamionforgalmat tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-t. A rendőrség közleményei szerint Horvátországba sem Letenyénél, sem Barcsnál nem engedik be a hét és fél tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

Az Útinform kora reggeli összesítése szerint Vas megyében a negyven-hetven kilométer per órás széllökések miatt mintegy kilencven útszakaszon tapasztalható hóátfúvás, emiatt a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is. A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra. Vasban emiatt a Lócs és Csepreg, a Szombathely és Bucsu, valamint a Karakó és Jánosháza közötti mellékút egy-egy szakaszát lezárták a hóátfúvások miatt.

Győr-Moson-Sopron megyében a VitnyédCsapodIván, a NemeskérEgyházasfalu összekötő úton és EgyházasfaluSzakony között, valamint a FertőszentmiklósFertőújlak összekötő úton félpályás korlátozást rendeltek el.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös úton átmenetileg korlátozzák a hét és fél tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését.

Horvátország felé a letenyei, berzencei és barcsi határátkelőknél sem engedik át Horvátországba a hét és fél tonnánál nehezebb tehergépjárműveket

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén havazás várható. A Szombathely-Debrecen vonaltól délre öt-tíz, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár tíz-húsz centiméternyi friss hó is hullhat. Elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható negyve-hatvan kilométer per órás széllökés. A Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak, a hófúvásos területeket pedig kerüljék el. A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, és minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján arról tájékoztatott, hogy kedd reggeltől nem engedik Horvátország területére a hét és fél tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket a berzencei határátkelőnél sem. A horvát hatóságoknak a rendkívüli időjárás miatti intézkedése 6 óra 45 perckor lépett életbe és visszavonásig lesz érvényben. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan. A főkapitányság kitért arra is, hogy Somogyban tizennyolc útszakaszon nehezíti hóátfúvás a közlekedést.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek