Törvényt sértett a Cargolux két vezetője

iho/repülés   ·   2011.12.19. 12:54

A Cargolux Airlines International hivatalos bejelentése szerint a cég egyik tanácsadója, Ulrich Ogiermann és Robert Van de Weg, az értékesítésért és marketingért felelős elnökhelyettes vallotta magát bűnösnek az ellenük felhozott vádpontokban. A cégvezetés két tagja 13-13 hónapot tölt majd rácsok mögött.

A két vezető az Amerikai Egyesült Államok igazságügy-minisztériumával kötött vádalkut a 2010. október 28-án indult peres eljárásban. A bíróság szerint a két, magát bűnösnek valló vezető csak a cég érdekében cselekedett törvénytelenül, személyesen semmilyen hasznot nem húztak az árak rögzítéséből, s az így befolyt magasabb bevételekből. A vádirat szerint Ogiermann legkésőbb 2001 októberétől legalább 2006 februárjáig vett részt a törvénytelen ügyletekben, míg Van de Weg részvételét 2003 decemberétől 2006 februárjáig sikerült bebizonyítani. A két vádlott emellett 20-20 ezer dolláros bűnügyi költséget is fizet, s természetesen együttműködik a további vizsgálatok során is.

A Cargolux még 2009 májusában ismerte el, hogy más légitársaságokkal együtt egyeztetett nemzetközi légi áruszállítási szolgáltatásainak árairól, így megsértette az amerikai trösztellenes szabályozásokat. A cég ezért 119 millió dolláros büntetést fizetett. A mostani lépéssel a Cargolux szeretné végre lezárni az ügyet, mely a cégen kívül 22 másik légitársaságot és azok 21 vezető beosztású tisztviselőjét érinti. Az eddigi perek során az amerikai igazságügyi minisztérium több mint 1,8 milliárd dollárnyi bírságot hajtott be a perekben érintett légitársaságoktól, s négy másik vezető is letöltendő börtönbüntetést kapott.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.