További 12 év a cseh Gripeneknek

iho   ·   2014.05.16. 17:35
cim3

A védelmi és biztonsági profilú Saab üdvözli az új Gripen szerződést, amelyet Csehország és Svédország kormánya a mai napon írtak alá. A megállapodás értelmében a Cseh Köztársaság a következő 12 évben, de legalább 2027-ig működtetni fogja a 14 Gripen C/D-ből álló flottát. A kormányközi együttműködési megállapodás keretében a gépeket biztosító Saab az FMV alvállalkozója. A Saabhoz eddig nem érkezett be a megrendelés – olvasható a gyártó közleményében.

„Ezzel a megállapodással, melynek értelmében a Cseh Köztársaság továbbra is működteti a Gripeneket, az ország hosszú távú stratégiai döntést hozott, biztosítva ezzel a nemzeti katonai képességeink folyamatos fejlesztését. Ez újabb bizonyíték arra, hogy az ország bízik a Gripenben és annak védelmi képességeiben, kapacitásában” – mondta Lennart Sindahl, ügyvezető alelnök, az Aeronautikai üzletág vezetője.

A Cseh Légierő 2005 óta repüli a Gripeneket és az aktuális lízingszerződés idén jár le. Az új megállapodás 12 évvel meghosszabbítja az együttműködést Svédország és Csehország között, így a 14 Gripen C/D legalább 2027-ig repülni fog.

Az új megállapodást Ulf Hammarström, az FXM (Svéd Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség) főigazgatója és Bohuslav Dvořá, a Cseh Honvédelmi Minisztérium műveleti igazgatója írták alá.

A Gripen 5 ország, köztük Svédország, Dél-Afrika, Magyarország, Thaiföld és a Cseh Köztársaság légvédelmének gerincét képezi. 2013-ban Brazília kormánya is a Gripen mellett tette le a voksát. Emellett Nagy-Britanniában az EPTS (Empire Test Pilot School) is a Gripent használja a jövő pilótájának kiképző programjában, hangzik a Saab közleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek