Túl lassan, túl alacsonyan: a szárnyakrobata balesete

iho   ·   2013.06.24. 14:00
ww2cim

Egyelőre semmiféle hivatalos közlés nem elérhető a hétvégén az Egyesült Államokban, az ohiói Daytonban történt balesetről, amely egy 450 lóerős Stearman pilótája és szárnyakrobatája halálához vezetett, az NTSB oldalán sem elérhető még előzetes jelentés.

A balesetről készült videófelvétel szerint Jane Wicker a maga „wingwalker” programjának azt a különleges, és csak általa bemutatott mozzanatát hajtotta volna végre, amikor a gép egyik alsó szárnyáról fejjel lefelé, a lábánál fogva lóg, majd amikor a gép a hasáról a hátára fordul egy félorsóval, akkor ül rá az alsó szárnyra.

A videók azt mutatják, hogy a baleset akkor történt, amikor Schwenker egy bal félorsóval a hátára fordította a gépet, de még mielőtt a szárnyak vízszintes helyzetbe kerültek volna, a gép megmerült, majd a szárny ellenirányba kezdett mozogni, de ekkor már a Stearmnannak elfogyott a magassága és a szárnyvége elakadt a talajban. Repüléshez értő szemtanúk szerint a gyakorlatnak ezt a részét valami miatt túl alacsonyan és elégtelen sebességgel hajtotta végre a páros.

A szárnyakrobata, a 44 éves Jane Wicker és a pilóta, a 64 éves Charles Schwenker azonnal életét vesztette, a show hátralévő szombati programját a rendezők lefújták, de a vasárnapi bemutatókat megtartották.

Jane Wicker 1990 óta műveli ezt a különleges légi akrobatikát, miközben neki magának is van szakszolgálati engedélye. Fő foglalkozásképp a Szövetségi Légügyi Hivatal megbízott pénzügyi szakértőjeként dolgozott. A produkcióról a baleset előtti utolsó nyilatkozatában elismerte, hogy nem veszélytelen, különösen ha olyan akadályok adódnak, mint a rossz időjárás. Ezzel együtt bevallása szerint sosem volt ideges felszállás előtt.

Egy tévétársaság szerint Jane Wicker eljegyzett menyasszony volt, és úgy tervezte, hogy a boldogító igent párjával egy repülőgép szárnyán fogja kimondani.

Kapcsolódó hírek