Túrázás a Dolomitokban

iho   ·   2020.08.01. 12:00

A járványveszély miatt megváltozott helyzetben egyre többen keresik az olyan úti célokat, ahol kevesebb emberrel kell közvetlenül kapcsolatba kerülni. Így nem csak az amúgy is reneszánszát élő túrázás értékelődött fel, de az autóval elérhető lokációk is. Az alábbiakban a Dolomitok néhány olyan látnivalóját mutatjuk be, amelyeket senkinek sem szabad kihagynia.

A Dolomitok szépségei

A Dolomitokat rendkívül változatos domborzata miatt az Alpok legszebb részeként tartják számon. A csipkés hegycsúcsokat és mély szurdokokat az erózió formálta ilyen jellegzetes formájúra. De hova érdemes kirándulni?

Viszonylag kellemes túra keretében érhető el a 2100 méter magasan található Falzarego-hágó, amely nem csak gyönyörű környezetben található, de szinte megelevenedik előttünk a történelem. Az első világháborúban komoly harcok színtere volt ez a vidék, sajnos sok magyar katona lelte itt halálát, így nem csoda, hogy szinte mindenhol háborús emlékekbe botlunk. Érdekes történelmi látnivalót és egyedi, fejlámpás túrát kínálnak a hágó fölé tornyosuló 600 méteres sziklafalba vájt Lagazuoi-alagutak, amelyek szintén a háborús védelmi rendszer részét képezték. Ezeken át juthatunk fel a lélegzetelállító panorámát biztosító turistaházba.

A Falzarego-hágótól nem messze található a Cinque Torri, vagyis Öt torony, amely a függőlegesen az ég felé nyúló sziklákról kapta a nevét. Az ide vezető körtúra nem csak változatos természeti képződményeket tartogat, de csodálatos kilátást is körben szinte az egész hegységre.

Aki erre jár, nem hagyhatja ki a Dolomitok emblematikus hármas hegyormának, a Tre Cime-nek a megtekintését. Érdemes megmászni a közeli Toblin-sziklatornyot, ahonnan teljes panoráma tárul a környék hegyeire. Ha nem elég a túrázás, a 2744 méter magas Monte Paternon közelebbről is megismerkedhetünk a Dolomitok sziklafalaival, hiszen számos könnyű és közepes nehézségű via ferrata útvonal található itt.

Hogyan utazhatunk?

A Dolomitok legkönnyebben autóval érhető el Magyarországról, azonban a kb. 10 órás út miatt érdemes korán indulni. Ha egyénileg utazunk, érdemes indulás előtt alaposan tájékozódni a látnivalókról és a turistaútvonalakról, mert könnyen elronthatja a kiruccanást, ha folyamatosan eltévedünk, vagy nem a fizikai erőnlétünknek megfelelő túrát választunk. 

A vezetés és a szervezés fáradalmait átháríthatjuk, amennyiben buszos túrára fizetünk be. Azonban egy 30-40 fős csoport jóval körülményesebben mozog, a résztvevők felkészültége és életkora gyakran eltérő, emiatt sok különleges látnivalóról lemaradhatunk.

Legyen valódi élmény az utazás!
Akik szeretik a kalandos, valódi élményeket kínáló több napos utakat, mindenképpen keressék fel a WanderWell honlapját, ahol kis létszámú, jól szervezett túrákat kínálnak profik vezetőkkel. A segítségükkel olyan természeti kincsekhez is eljuthatunk, amelyekről sokan nem is álmodhatnak.

(X)

Kapcsolódó hírek