Türkmén flottabővítés

iho/hajózás   ·   2011.10.11. 12:18

Október 9-én kötöttek ki egy Kaszpi-tengeri türkmén kikötőben azok az új naszádok, melyeket az Oroszország és Türkmenisztán közötti haditechnikai együttműködés keretében építettek Oroszországban a türkmén haditengerészet számára, értesült az Art of War. A közép-ázsiai ország kormánya 2009 augusztusában fogadta el a Kaszpi-tengeren létrehozandó flotta tervét, a két hadihajó vásárlásáról szóló szerződést még abban az évben alá is írták a két ország vezetői. Az első naszád idén júniusban, míg a második októberben érkezett a türkmén haditengerészethez.

A Projekt 1241.8 rakétanaszádok önállóan és csapásmérő flotta részeként is alkalmasak az ellenséges tengeri szállítóhajók, naszádok, tengeralattjárók megsemmisítésére, de bevethetőek kalózok elleni harcban is. Békeidőben az ország tengeri határainak ellenőrzésére, illetve mentési feladatokra alkalmazhatóak.

A hajók maximális sebessége 38 csomó, hatótávolságuk 1600 tengeri mérföld 14 csomós sebesség mellett. A hadihajó személyzete 41 fő, köztük öt fő tiszt. A fegyverzethez tartozik 16 „Uran-E” hajóelhárító rakéta, IGLA típusú, hordozható légvédelmi rakétakomplexum indítóállványon, AK-176 típusú 76 mm-es tüzérségi állás és két AK-630 típusú, kiskaliberű légvédelmi tüzérségi komplexum.

- értesült az Art of War.

Kapcsolódó hírek