Tűzoltógép katasztrófája Kaliforniában

iho   ·   2014.10.08. 17:41
cim

A Cal Fire S2T tankergépe szenvedett balesetet erdőtűz oltása közben a Yosemite nemzeti parkban. A gép egy kanyon oldalának ütközött, miközben egy az Arch Rock közelében lévő tüzet próbált megfékezni.

A baleset körülményeiről egyelőre keveset tudni, az biztos csak, hogy a gépet egy pilóta vezette, aki életét vesztette, a mentőalakulatok órákkal a katasztrófa után tudták csak megközelíteni a helyszínt. A tűz egyébként keletkezése után két óra alatt 130 hektárnyi területre terjedt ki, hatvan házat fenyegetve a környéken.

A Grumman gyártmányú gép az amerikai haditengerészet egykori S-2EG Tracker kéthajtóművese volt, az eredetileg csillagmotorral, majd légcsavaros gázturbinával épült típust a US Navy hordozóin tengeralattjárók elleni hadviselésre rendszeresítették, és példányai az amerikai hordozókon a hetvenes évek közepéig állt szolgálatban, de számos más ország, köztük Brazília és Hollandia is használta, az amerikaiaknál az S3 Viking váltotta.

A Grumman S2 eredeti szerepkörében...

Kivonásuk után jónéhány ilyen gépet alakítottak át tűzoltó változatra, Kaliforniában 23 példánya dolgozik, a gép 1200 gallonnyi oltóanyagot tud hordozni.

Az erdőtüzek oltása egyébként az egyik legveszélyesebb szerepkör, amelyben repülőeszközöket használnak, ugyanakkor az ilyen természeti csapásokra érzékeny vidékeken, a földről megközelíthetetlen tűzfészkek lokalizálására nincs jobb eszköz, mint a tűzoltó repülőgép vagy helikopter. A feladatot olykor könnyű vagy közepes gépek teljesítik, de bevethető a tüzek ellen egy átalakított DC-10-es is.

...és gázturbinákkal tűzoltógépként

Az elmúlt években azonban majd 15 volt azoknak a pilótáknak a száma, akik tűzoltó bevetés során vesztették életüket. A repülést földközelben kell végrehajtani, sokszor épp a felszálló füst miatt rossz látási viszonyok között, és a domborzat is rendszerint nagyban nehezíti a repülőszemélyzetek dolgát.

A gépeket a hegyvidéki tüzek oltása során olykor egészen extrém manőverekbe kell kényszeríteni: megtörtént az is, hogy a repülőgép szerkezete nem bírta a túlterhelést, így veszett oda egy alkalommal egy négyhajtóműves Hercules is tűzoltás közben, a Légi Nemzeti Gárda egyik speciálisan átépített C-130-asa két éve zuhant le oltás közben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek