Ugatnak a... Vonatok!

iho/vasút   ·   2018.01.22. 21:15
japan_vadriaszto0

Vészjelzést leadó szarvasok és kutyák ugatását utánzó hangszórókkal ijesztik el a nagysebességű vonatok útjából a szarvasokat Japánban. A Tokiói Vasúttechnikai Intézetben (RTRI) kidolgozott módszert egy hónapon át tesztelték egy hegyvidéki körzetben, és minden más eszköznél (kerítés, szarvasijesztő) hatásosabbnak bizonyult: negyvenöt százalékkal csökkent a vonatok közelében észlelt szarvasok száma.

Így működik: előbb szarvasul susog, majd ugat a vonat (rajz: Aszahi Sinbun)

A mozdonyra felszerelt hangosbeszélőkből előbb a szarvasok veszélyre figyelmeztető hangja hallatszik három másodpercen át, majd húsz másodpercig kutyaugatás. A szarvasok vészkiáltására a közelben tartózkodó állatok a vonatokra figyelnek, majd a kutyaugatást hallva meggyőződnek a veszély „valódiságáról” és távol tartják magukat a vágányoktól. A mozdonyok csak a szarvasok által látogatott helyeken kezdenek „ugatni”, ezekről aprólékos térkép készült a kísérleti zónában.

Az Aszahi Sinbun című japán lap értesülése szerint a JR japán vasúttársaság 2018 végére rendszeresíti a baleset-megelőzésnek ezt az újszerű módját, amennyiben további tesztek megerősítik az eredményességet.

A szarvasgázolás egyre nagyobb probléma, mert az ősi japán kultúrában az istenek hírnökeként szentként tisztelt és nemzeti kincsnek nyilvánított állatok száma növekszik, egyre több helyen fordulnak elő és az ilyen balesetek befolyásolják a vasúti közlekedés biztonságát és pontosságát. A közlekedési minisztérium szerint Japánban 2016-ban minden korábbinál többször, összesen 613 alkalommal ütköztek szarvassal a vonatok és okoztak legalább harminc perces vagy annál is nagyobb késést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek