Új busztípus Kecskemét helyi közlekedésében

Bohus Dávid   ·   2019.04.20. 18:00
417_kecs_kisk

Egy eddig ismeretlen járműtípus jelent meg a napokban Kecskemét helyi vonalain, Szegedről érkezett egy Ikarus 417-es típusú autóbusz, a Mercedesekből és Volvókból álló csuklósok állományát kiegészíteni. A városban korábban csak az alacsonypadlós Ikarusok szóló változata, a 412-es típus közlekedett. A Kunság Volán állományába korábban két példány tartozott, ezt egészítette ki további három, Csongrád megyéből érkezett, egykoron Tisza Volán flottájába tartozó 412-es Ikarus.

Idén áprilisban az öt szóló mellé egy csuklós is érkezett, amely egyike annak a két, ezredfordulón Szegedre érkezett Ikarus 417.14-es típusjelzésű autóbusznak, amelyek a város első alacsonypadlós járművei voltak.

Az eredetileg Drezdának gyártott, látványosan áttervezett megjelenésű autóbuszokból a két szegedi mellett három a győri, három pedig a dunaújvárosi városi vonalakon állt forgalomba. Míg az utóbbiakból már csak egy közlekedik, Győrben mindhárom aktívan részt vesz a helyi közlekedés lebonyolításában.

Együtállás a kecskeméti Széchenyi téren egy hibrid Mercedes Citaróval. A lassan húsz éves autóbusz formaterve a mai napig időtálló (a képre kattintva galéria nyílik a szerző képeiből)

A szegedi két példány a helyi vonalakról a helyközi üzemegységhez került, bár egy-egy járattal besegít a városi járatokon is. A vendég 417-es várhatóan az új generációs Mercedes Conectók forgalomba állásával visszatér eredeti telephelyére. A típus magyarországi fénykoráról készített összeállításunkat itt olvashatják el újra.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek