Új kisvasúti vonalak épülnek

Halász Zsolt   ·   2015.05.15. 08:45
00kicsi

A legnagyobb projekt az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában megvalósuló pályaépítés a Börzsöny-hegységben, amelynek során Márianosztra és Nagyirtás között épül újjá az egykori kisvasút pályája. A pályaszakasz helyreállításával egy 6,9 kilométer hosszú vonal köti majd össze a két már működő erdei vasutat, így lehetővé válik, hogy Szobról egészen Nagybörzsönyig utazhassunk kisvasúton, ezzel is erősítve a már meglevő vasutak működését. A pálya kiépítését az Európai Unió is támogatja 600 millió forinttal. A beruházás megvalósításához természetesen szükség van a pályán gördülő járművekre és az azt kiszolgáló épületekre is, amelyeket az Ipoly Erdő Zrt. biztosít saját forrásaiból. A kisvasúti pálya kivitelezési munkái – amelyet az Ipoly Völgye kisvasút konzorcium végez el – várhatóan idén ősszel befejeződnek.

Végre igazi állomás lesz Feketevölgynél!<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Szintén a Börzsönyben, a Kemencei Erdei Múzeumvasúton építik újjá Feketevölgy állomást a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület beruházásában. Miután a napokban az állomás építési engedélye jogerőre emelkedett, a KBK tagjai és önkéntes segítői nekifoghatnak a vágányépítési munkáknak! Az Egyesület örömmel fogad minden ereje teljében levő önkéntest május 16-án és 17-én, amikor is megépülnek az állomás első kitérői. Részletek a www.kisvasut.hu honlapon, jelentkezés Lászlófi Károly pályamesternél a +36-20-771-9125-ös telefonszámon.

A vonat ismét befut Felsőtárkány belterületére<br>(forrás: kisvasut.hu, a szerző felvétele)

A harmadik újjáépülő pályaszakaszt a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton találjuk, ahol az Egererdő Zrt. beruházásában épül újjá az egykori Fűtőház és Sziklaforrás közötti vonalrész. Ezzel a kisvasút szerelvényei immár a falu központjából indulhatnak, esélyt adva annak, hogy sokkal többen üljenek fel a vonatokra és az erdőben zakatolva élvezzék a Bükk szépségeit. A kivitelezés várhatóan idén nyáron befejeződik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek