Új kompokat, katamaránokat gyártanak a Balatonra

MTI/iho   ·   2021.01.22. 19:25
01_bahart_balaton_tel

Mintegy 5 milliárd 700 millió forintból megkezdődik két 45 méteres komp és két, 35 méter hosszú katamarán gyártása a Balatonra, miután eredményesen zárult a Bahart tavaly novemberben indított nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárása.

A közlemény szerint a kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery vállalat. A gyártó feladata a tervek elkészítése, engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, a végszerelés és a kész hajók átadása.

A fejlesztést történelmi léptékűnek nevezi a balatoni hajózás életében a Bahart, megjegyezve, hogy az új hajók várhatóan 2022 tavaszára készülnek el, illetve ekkor bocsáthatják vízre azokat. Szállításukat a Sió-csatornán tervezik, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd.

(fotók: Bahart Facebook-oldala)

A 15 millió 900 ezer eurós beszerzés a magyar kormány csaknem 6 milliárd 600 millió forintos tőkeemeléséből, a Bahart hajóflotta megújításának első üteme lesz, része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának. A kompok és katamaránok beszerzésén túl, a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek