Új reptér Isztambulban? A Turkish nagyon várja

iho/repülés   ·   2011.10.14. 09:14
cim2

A Turkish Airlines (TK) nagyobb repülőteret akar, és azt reméli, hogy az új isztambuli légikikötő 2016-ra elkészül. Erről az ATW online beszámolója szerint a légitársaság elnök-vezérigazgatója beszélt, hozzátéve: az Atatürk (egyébként Európa nyolcadik legnagyobb reptere) a maga évi csaknem 33 millió utasforgalmával már kinőtte a kereteket és nem felel meg a TA növekedési stratégiájának.

A nemzeti légitársaság a reptér forgalmának háromnegyedét teszi ki, de a TK vezetője szerint egészségesebb lenne, ha más légitársaságok is nagyobb számban jelen lehetnének. Szakértők szerint ez azért fontos, hogy a Turkish komolyabb átszálló forgalomra számíthasson Európa és Ázsia között.

Légifelvétel az Atatürk repülőtérről: valóban nincs már hely bővítésre

Kotil szerint az új repülőtér mostantól öt év alatt felépíthető lenne, hamarosan megtörténik a helyszín véglegesítése és a munkálatok már idén elkezdődhetnek.

Az új reptér évi 120 millió utas érkezését és indulását kezelhetné, területe hatezer hektár lenne, vagyis a hatszorosa a jelenlegi isztambuli légikikötőnek. A légitársaság vezetője szerint a repülőtéri kapacitás növekedése Törökország számára fontosabb, mint a légitársaságé, de természetesen nagyon is segítené a Turkish Airlines bővülését is.

A török légitársaságnak is jót tenne több külföldi hordozó jelenlét

Kotil úgy véli, az új légikikötő kitűnő globális pozíciója révén aranybánya lenne a légitársaság számára. A Turkish jelenlegi évi 6 milliárd dollárt generáló nemzetközi forgalmát az új reptér megnyitásával 40 milliárdra növelhetné, az átszálló utasok száma a jelenlegi évi 5,6 millióról 20 millióra, a légitársaság nemzetközi vonalain utazók száma pedig 50 millióra növekedhetne.

Az ATW online adatai szerint jelenleg a török nemzeti légitársaság 175 repülőgéppel évi 29,1 millió utast szállít.

Esti hangulat toronnyal és Turkish-gépekkel (fotók: Atatürk Airport)

Kapcsolódó hírek