Újabb húsz Končar alacsonypadlós villamos érkezik Zágrábba

iho.hu   ·   2024.09.12. 12:00
Koncar, alacsonypadlós, háromrészes villamos

A horvát főváros a hazaira szavazott, másfél évtized óta ezek az első új villamosok a hálózaton.

A zágrábi városvezetés a minap újabb megbízást adott a Končarnak, miszerint a horvát gyártó további húsz alacsonypadlós villamost szállítson le a főváros tömegközlekedési vállalatának, a ZET-nek. Ez a kontingens annak, a negyven járművet felölelő keretszerződésnek a része, amit a felek 37,8 millió euró értékre szólón még 2023 júniusában írtak alá. A beszerzés az EU által támogatott, a 2021–2026 közötti időszakra érvényes nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi terv részeként finanszírozható.

A háromrészes villamosok egyenként 20,8 méter hosszúak, az utascserét négy ajtó teszi lehetővé. A 115 utas befogadására alkalmas járműveket ellátják kerekesszék-rámpával és USB-portokkal is.

 

Tomislav Tomašević, Zágráb főpolgármester elégedettségének adott hangot, mondván másfél évtized után ezek lesznek az első új villamosok Zágráb hálózatán. Az első járművek érkezését a jövő év tavaszra várják. De nem állnak meg ennél a beszerzésnél: a tervek szerint ugyanis az év végéig a ZET pályázatot ír ki negyven, a most érkezőknél hosszabb alacsonypadlós villamosra, hozzávetőlegesen 120 millió euró értékben.  .

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek