Hibridüzemű Končar-motorvonatokat állítanak forgalomba a horvátok

iho/vasút   ·   2024.08.06. 08:45
hzpp_6112

A nemzeti vasút személyszállítási ága, a HŽPP most hat új, villamos- és dízelüzemre is képes szerelvényt szerez be a Zágráb és Split között közlekedő járatokra.

A napokban aláírt, 57,3 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 22,6 milliárd forint) értékű üzletet az Európai Beruházási Bank (EIB) által, a vasúthálózat fejlesztése érdekében nyújtott hitelből finanszírozzák, melyről még februárban állapodtak meg a felek.

A vonatok a 429 kilométeres útvonal körülbelül negyedén, a főváros és Oštarije közötti bő száz kilométeren haladhatnak huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó árammal betáplált felsővezeték alatt, a fennmaradó több mint háromszáz kilométeren viszont a dízelmotoroknak kell dolgozni.

Az új, alacsonypadlós motorvonatok százhatvan kilométer/órás üzemi sebességre lesznek képesek. Oldalanként három kétszárnyú ajtó segíti elő a gyors utascserét, a fedélzeten százötvenen foglalhatnak majd helyet, közülük tizenketten első osztályú székeken.

A járműveket várhatóan 2026-ban veheti át a HŽPP. Az új vonatokkal a vasúttársaság hat 7123-as sorozatú, Bombardier-gyártmányú, kétrészes, billenőszekrényes dízelmotorkocsit válthat ki, melyek 2004 óta dolgoznak az útvonalon; ezek a vonatok megegyeznek a Németországban regionális viszonylatokon használt, 612-es sorozatú motorkocsikkal – számol be a Railway Gazette.

A horvát vasúttársaság az elmúlt évek során többször is rendelt a Končar – Električna Vozila (KEV)-től új motorvonatokat, melyekből már egész termékcsaládot fejlesztett ki a zágrábi gyártó. A felek által 2014 elején aláírt, összesen 92 szerelvény vásárlását lehetővé tevő keretszerződés alaprendeléseként 32 négyrészes villamos- (6112-es sorozat) és tizenkét háromrészes dízelüzemű motorvonatot (7023-as sorozat) szereztek be, változóan elővárosi és regionális kivitelben. A dízelekből 2018 áprilisában további négyet kértek, 2020 őszén pedig még huszonegy villamos szerelvényre nyújtották be igényüket.

(Nyitóképünkön a HŽPP egyik Končar-gyártású, 6112-es sorozatú villamos motorvonata. Kép forrása: Toma Bacic / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek