Újabb dízelmotorvonatokat szerez be a HŽPP

iho/vasút   ·   2018.04.24. 16:15
400px_hz_7023

A 130,5 millió kuna (közel öt és fél milliárd forint) értékű beruházást egy a Világbank által biztosított hitelből finanszírozza a vasúttársaság személyszállítási ága, a HŽ Putnički Prijevoz (HŽPP).

A HŽPP és a Končar – Električna Vozila még 2014-ben állapodott meg tíz dízelmotorvonat vásárlásárólaz első szerelvény 2016 elején állt forgalomba. A kontraktus további vonatok lehívását is lehetővé teszi, ezzel élt most a vasúttársaság. Az első új 7023-ast várhatóan tizennégy hónapon belül vehetik át.

Újabb négy 7023-as dízelmotorvonatot vásárol a horvát HŽPP a hazai Končartól (fotó: Zoran Crnko)

A háromrészes, százhúsz kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességű dízelszerelvények 167 ülő- és 175 állóhelyet biztosítanak, vagyis – papíron – 342 utast szállíthatnak. Az ötvennyolc és fél méter hosszú vonatokat két, egyenként 390 kilowatt teljesítményű MAN-dízelerőforrás mozgatja. A 7023-as többfunkciós térrel is rendelkezik, ahol két kerekesszékes utazhat, valamint két kerékpárt is el lehet helyezni. Az alacsonypadlós, légkondicionált járműre biztonsági kamerarendszert, GPS-alapú utastájékoztató-rendszert és vezeték nélküli internet-hozzáférést is telepítettek.

A beruházás része a vasúttársaság flottamegújítási programjának, mely által a HŽPP piaci helyzetét erősítené meg a horvát vasúti személyszállítási piac liberalizációja előtti időszakban – jelenti az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek