Forgalomban a HŽ új, hazai gyártású dízelmotorvonata

iho/vasút   ·   2016.02.23. 13:45
400px_hz_7023

A háromrészes, 58,5 méter hosszú motorvonat 151 fix és kilenc lenyitható ülőhelyet kínál. További 163 utasnak jut állóhely a tervezési négy fő per négyzetméter értékkel számolva. Egy elkülönített térben két kerekesszékes utazhat, valamint két kerékpárt lehet kulturáltan elhelyezni. Az alacsonypadlós, légkondicionált járműre biztonsági kamerarendszert, GPS-alapú utastájékoztató-rendszert és vezeték nélküli internet-hozzáférést is telepítettek.

Az HZ első 7023-as dízel motorvonata a napokban állt forgalomba (fotó: Zoran Crnko)

A motorvonat lelke a két, egyenként 390 kilowatt teljesítményű MAN-dízelerőforrás, amelyek Jenoptik Power Systems-generátorok segítségével hajtják meg a Končar-vontatómotorokat. A gázolaj mellé AdBlue-adalék is szükséges. A 7023-as sorozatú szerelvények legnagyobb üzemi sebessége százhúsz kilométer per óra.

Az alacsonypadlós, légkondicionált szerelvényre 323-an férnek fel (fotó: Railway Gazette)

A horvát vasút személyszállítási üzletága, a HŽ PP 2014 januárjában rendelt a zágrábi Končartól harminckét négyrészes villamos- és tizenkét háromrészes dízel motorvonatot, összesen 213 millió euró értékben. Előbbiek közül az első szerelvény 2015 áprilisában került a vasúttársasághoz. A dízel motorvonatok darabára nettó 4,29 millió euró. A HŽ pénzügyi gondjai miatt azonban egyelőre kérdéses, hogy mikor veheti át az összes vonatot – írja a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek