Újabb orosz-finn vasúti kapcsolat?

iho/vasút   ·   2012.12.18. 11:43
400px_vr_allegro

Az RZSD közleménye szerint a Karél Köztársaság fővárosából induló, várhatóan hat személykocsiból és egy hálókocsiból álló éjszakai járat Sortavalánál hagyja el az orosz vasúthálózatot és Värtsilänél lép majd be Finnországba. Az első szerelvény indításakor és érkezésekor tartandó ünnepségeken hivatalos személyek is jelen lesznek orosz és finn oldalról egyaránt.

Az Orosz Vasutaknál azt remélik, az utazási irodák charterszolgáltatásai által a későbbiekben is lesz igény az orosz-finn határon átlépő vonatokra. Állandó, menetrendszerinti vonatforgalom azonban 2015 előtt nem valószínű, mivel ahhoz előbb létre kell hozni a megfelelő szintű hivatalos határőrizeti és bevándorlást ellenőrző létesítményeket.

A Finn Vasutak (VR) egyik Allegro vonata Helsinkiben. Lehet, hogy új útvonalakon is járnak majd?<br>(fotó: SkyscraperCity)

Oroszország és Finnország közvetlen vasúti kapcsolata nagymértékben javult a Helsinki és Szentpétervár között közlekedő, billenőszekrényes Allegro motorvonatok 2010. decemberi elindításával. Egy szeptember 25-én Petrozavodszkban aláírt megállapodás értelmében az RZSD, a finn VR Group, valamint a két ország számos hatósága további lehetséges útvonalak megvalósítását vizsgálja, beleértve a Petrozavodszk–Oulu és a Szentpétervár–Imatra irányokat – számol be a Railway Gazette.

Kapcsolódó hírek