Újabb törökországi gépügy

MTI   ·   2012.10.15. 12:34

A török hatóságok leszállásra kényszerítettek egy örmény polgári repülőgépet az ország keleti részében lévő Erzurum városánál – közölték a hírügynökségek diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az első jelentések szerint az intézkedést biztonsági ellenőrzéssel indokolták. A török miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője szerint a gép Örményországból indult, és a szíriai Aleppóba tartott, ahol továbbra is folynak a harcok a szíriai kormányerők és a lázadók között. Az eddigi jelentések szerint a gép fedélzetén humanitárius segélyszállítmányt találtak.

Így későbbi jelentés szerint egy magát megnevezni nem kívánó török diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökséget arról tájékoztatta: a civil gép engedélyt kért arra, hogy humanitárius segélyszállítmányával átrepülhessen a török légtéren. Törökország meg is adta az engedélyt, de csak azzal a feltétellel, hogy „technikai leszállást hajtson végre az ország területén átvizsgálás céljából”. Arról nincs értesülés, hogy a gép elfogadta-e ezt a feltételt, avagy valóban leszállásra kényszerítették.

A török légierő a múlt hét közepén leszállásra kényszerített Ankarában egy szíriai utasszállító repülőgépet. Az Airbus A320-as Moszkvából tartott Damaszkuszba, és amikor a török légtérbe ért, F–16-os vadászgépek közrefogták, és utasították a leszállásra. A törökök azt közölték, hogy a gép Oroszországból származó katonai berendezést és muníciót szállított. Damaszkusz határozottan cáfolta ezt az állítást, noha Szergej Lavrov külügyminiszter közölte: a szíriai repülőgépen egy orosz szállító által küldött, kettős célra – azaz katonaira és polgárira – használható radarberendezés volt.

Kapcsolódó hírek