Újra időutazás: Li-2-essel repülni, farossal a terminálhoz

iho   ·   2016.08.22. 13:45
cim

A Múzeumok Éjszakája elképesztő sikere után az Aeropark (Légiközlekedési Kulturális Központ), a Budapest Airport és a Goldtimer Alapítvány ismét alkalmat nyújt arra, hogy akik vállalkoznak rá, rendkívüli élményben részesüljenek, amit talán úgy lehet legegyszerűbben összefoglalni: időutazás a repülés és a földi közlekedés világában. A múltidézésnek ebben az évben, a Malév indulásának hetvenedik évfordulóján, különleges jelentősége van, de persze mindenféle ünnepélyes alkalom nélkül is rendkívüli az, amit szeptember elején három alkalommal ismét megtapasztalhatnak a régi repülőgépek és buszok szerelmesei.

Tehát: a júniusi „egyéjszakás kaland” után szeptember elején három alkalommal is repül majd Ferihegyről a világon egyedül repülőképes Li-2-es utasszállító. Ezzel a típussal (nem beszélve az inkább postaszolgálatra használt apró Po-2-esekről) indult újra 1946-ban a háború utáni polgári légi forgalom Magyarországon.

A Goldtimer által restaurált és üzemeltetett, csillagmotoros, légcsavaros, farokkerekes gép (ennyi talán elég ahhoz, hogy a konstrukció kora világos legyen, de azért a pontosság kedvéért: ezt a példányt 1949-ben gyártották), ismét az autentikus helyszínről, a régi terminál forgalmi előteréről gurl a pálya felé, háttérben a kéttornyos műemléképülettel. Igaz, 1946-ban még Budaörs volt a MASZOVLET bázisa, de aztán ide települt át, ahogy a repülőtér a háborús sebekből újjáépült, és sok-sok korabeli, ötevenes években készült fotót itt lőttek az akkori Li-2-esekről.

És hogy még inkább korhű legyen az élmény, az utasokat az Aeroparktól a gépig ismét az ugyancsak gyönyörűen rendbe hozott, „faros” 55-ös Ikarus szállítja.

A sétarepülések időpontja: szeptember 3, 4 és 10. Az első, szombati repülési napon a gép délután száll fel, az utasok tehát az alkonyati városképben gyönyörködhetnek (útvonal: Ferihegy, Duna, Citadella, Ferihegy), majd másnap következik egy délelőtti start, ez pedig pompás alkalom jó megvilágításban készülő városképekre. A harmadik repülés a következő szombaton ismét délután lesz.

A Múzeumok Éjszakája tömeges érdeklődésére emlékezve csak javasolhatjuk, hogy aki teheti, hamar jelentkezzen a repülések valamelyikére. Tudnivalók és foglalási lehetőségek a Goldtimer Alapítvány és a Légiközlekedési Kulturális Központ közös, az alkalomra készült weboldalán. Kedvcsinálóként pedig érdemes megnézni a júniusi felvételekből összevágott remek videót, de javasoljuk a hangszóró bekapcsolását is: a csillagmotorok méltóságteljes búgása mellett Sosztakovics háromnegyede úgy ringat, mint a Li-2-es, egy enyhén szeles, kellemes sétarepülésen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

MentésMentés

Kapcsolódó hírek