Újra leállhat a légiközlekedés egy vulkán miatt

MTI   ·   2011.12.30. 15:12
A Cleveland nevű vulkán legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást; akkor 11 882 méter magasan lövellt ki hamufelhőt.

Az alaszkai állam székhelyétől, Anchorage-től 1 500 kilométerrel dél-nyugatra, egy lakatlan szigeten fekvő Cleveland tűzhányó már július óta aktív. Az 1 730 méter magas vulkán csütörtökön heves kitöréssel 4 500 méter magas hamufelhőt lövellt ki, éppen az Ázsia és Észak-Amerika közötti kereskedelmi légi járatok útvonalán.

David Schneider, az Alaszkai Vulkán Megfigyelő Intézet kutatója elmondta: a csütörtöki kitörés az elmúlt hónapok enyhébb aktivitása során felgyülemlett nyomás hatására történt. További kitörésekre lehet számítani – tette hozzá.

Egy másik alaszkai tűzhányó, a Mount Redoubt 1989-as kitörésekor egy KLM járat több mint négyezer métert zuhant, mielőtt a pilóták ismét irányításuk alá tudták venni a repülőt. A jelentős mértékben megrongálódott repülő később kényszerleszállást hajtott végre Anchorage-ben.

Az idén júniusban egy chilei vulkánt kitörése miatt számos járatot töröltek Ausztrália dél-keleti részén. Egy évvel korábban, az izlandi Eyjafjallajökull kitörése miatt mintegy 100 ezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

Kapcsolódó hírek