Újra levegőben az F-22-esek - menekítik a drága gépeket

iho/repülés   ·   2011.08.28. 08:40

A 1. Vadászrepülő Ezred repülőgépeit pilótáik a hurrikán által veszélyeztetett virginiai Langley Légitámaszpontról repülhették át a Tartalékos Légierő Indiana állambeli Grissom Légitámaszpontjára. Az ezred parancsnoka azért kérte az ideiglenes repülési engedély kiadását, mert az előrejelzések szerint a Langley-n 115 mérföldes sebességgel és még ennél is erősebb lökésekkel vágtat át az Irene – s ez a darabonként 140 millió dollárba kerülő gépek épségét veszélyeztette.

Csak retúrjegyet kaptak... <br>(fotó: af.mil)

A típus május 3-a óta nem repül, eltekintve az Edwards Légibázis néhány, kísérleti célokra szolgáló F-22-esét. Az ok: a beépített, fedélzeti autonóm oxigénellátó rendszer hibája, melynek során a pilóta maszkjába különböző, káros gázok is eljutottak, több esetben komoly egészségügyi problémákat is előidézve. Megfelelő megoldást még nem sikerült találni.

Kapcsolódó hírek

Repülés

Red Bull Air Race Budapesten: több mint légi show

iho/repülés   ·   2015.06.26. 11:15

Július 4-én és 5-én visszatér a Red Bull Air Race mezőnye Budapestre. A Duna partra kilátogató nézőket a világ legjobb műrepülő pilótáinak versengése mellett számos egyéb program is várja: láthatják extrém sportolók mutatványait, katonai bemutatókat és különleges repülőgépeket is.