Újra összeér, ami összetartozik

Esztojka Domokos   ·   2015.08.04. 18:45
00kicsi

Jól halad a tavasszal megkezdett kisvasútépítés a Börzsönyben. A vonal a Szob–Márianosztra szakaszt köti majd össze a Nagybörzsöny–Nagyirtás közötti kisvasúttal. A tizenöt évvel ezelőtti terv megvalósulni látszik: ebben a hónapban elkészül a vasút. A pálya a korábbi nyomvonalat követi, amelyet 1922–1976 között használt az erdőgazdaság. Ezen a korábban felszedett szakaszon nem volt soha személyszállítás, az elmúlt években a növényzet benőtte a felszedett pálya helyét.

A nagybörzsönyi vasút mozdonya áll a beszabályzásra váró, új szakasz előtt. Jól látszik a régi és az új pálya találkozása<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Az új pálya megépítésekor kiszélesítették a nyomvonalat, új csőátereszek készültek a töltések alatt, illetve víznyelő kutakat kellett építeni, az árkok csapadékvizének elvezetésére. A vonal legnagyobb műtárgya a Bezina-patak hídja lesz, ennek betonozása is készül. A vasút felső szakasza nagy lejtésű, 42–46 ezrelék, de a Bezina-rét előtt egy hármas szerpentint kellett kiépíteni a patak forrásvidékén, hogy a völgybe le tudjanak jutni. A hármas híd környékén, a völgyben egy csonkán végződő kitérő is épül, a Bezina-réttől háromszáz méterre.

Nagyirtáspuszta majdani állomása egy kőszállító kocsival

A pálya lengyel gyártmányú, folyóméterenként 24 kilogrammos, 12 méteres szálakból áll, a vágányzat csavaros lekötéssel, betonaljakra épül. Az erős ívekbe kisiklást gátló terelősínt is beépítenek. A betonaljakat Lábatlanból és Barcsról szállították, a bükkfaaljak olajjal telítettek, és Franciaországból származnak. A pálya tíztonnás maximális tengelynyomásra készül. Még az idén ősszel megkezdődnek a próbamenetek és a további munkák is befejeződnek. Tervek szerint, az engedélyek megszerzése után, 2016 tavaszán indulhat meg a közforgalom. A királyréti vasút műhelyében egy 260 lóerős motorral felszerelt motorkocsi is készül erre a vonalra. Az állam hatszázmillió forinttal támogatta az építést, a kivitelezést az Ipoly Erdő Zrt. végzi.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek