Újra száll a 424-es!

Vörös Attila   ·   2019.04.25. 18:00
69424

A MÁV Nosztalgia Kft. az ausztrál APT utazási irodával együttműködve idén közel ötven különvonatot közlekedtet gőzös vontatással. A vonatozás az APT folyami szállodahajóin érkező utasai számára jelent egy félnapos, ebéddel egybekötött programot. Eredetileg Gödöllő lett volna a cél, de a 80a vonal felújítása miatt a különvonatok Vácra közlekednek – visszaúton Veresegyház felé a 71-es vonalon. Az APT-vel való együttműködés teszi lehetővé, hogy a Nosztalgia belevágjon a 424.009-es Bivaly feltámasztásába is!

Gőzös különvonat robog Istvánteleknél Vác felé csütörtök délben (fotók: Vörös Attila)

Az április 13-i menet során sajnálatos módon a 424-es fekve maradt Vácrátótnál. A MÁV Nosztalgia Kft-től megtudtuk, hogy a szolgálatképtelenséget az okozta, hogy a Fővárosi Távfűtő Művek stratégiai tartalékának leépítéséből vásárolt pakura fizikai szennyeződése miatt eldugult a teljes rendszer a Bivalyon. Akkor segélygépre volt szükség, a következő menetet pedig Annamarival vitték. A 204-es azonban nem bírja el a vonatot, így tológépre (egy Púposra) is szükség volt. Az április 25-i vonatra azonban már visszatért a 424.247-es!

Púpos tol Dunakeszin

Próbálunk pár tippet adni, hogy ki lehessen következtetni, mikor várható 424-essel továbbított ilyen különvonat, hiszen a vonatok dátuma nem publikus. A legjobb irány talán az APT hajóinak a mozgását követni az Amszterdam–Budapest tengelyen. A repülőkhöz hasonlóan a hajóknak is van egy egységes követőoldala, a marinetraffic.com. Ha nincs türelme az ezernyi hajót böngészni, akkor írja be a keresőbe az APT hajóinak a nevét.

A csütörtöki különvonat szerelvénymenete tolt vonatként közlekedett a Vasúttörténeti Park és a Nyugati pályaudvar között

Csütörtök reggel az Amareina érkezett meg Bécs felől fővárosunkba. A járat menetrendjét láthatóan úgy alakították ki, hogy a napkeltét a Dunakanyarra, a legszebb helyre időzítsék, a budapesti érkezés pedig kora délelőttre essék. A különvonat ennek megfelelően déli 12 óra előtt néhány perccel indul a Nyugati pályaudvarról.

A grandiózus Amareina fordul meg kikötéshez a Nemzetközi Hajóállomáson

(Az Amaverde épp ott áll Bécsben, ahol szerdán az Amareina, célállomása pedig Budapest...)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek