Ünnepelje a gyermekeket a Zsuzsival!

iho/vasút   ·   2024.05.23. 10:50
zsuzsi_mozdonyok

Magyarország legrégebbi erdei kisvasútja, a Zsuzsi a hagyományokhoz hűen ebben az évben is nagyszabású gyermeknapi eseménnyel vár mindenkit május 26-án, vasárnap.

Az idén 142 éves Zsuzsi Erdei Vasút életében minden évben kiemelt jelentőségű esemény a gyermeknap, hiszen a felnőttek nosztalgiából, a gyerekek az egyedülálló élmény miatt szeretik a Zsuzsit.

A gyermeknapi hétvégén két helyszínen is lehet majd találkozni a kisvasúttal: május 25-én, szombaton a Schaeffler Mini Drive-on lehet majd szurkolni a Zsuzsi csapatának a Nagyerdőn, míg május 26-án, vasárnap délelőtt ők várják színes programkavalkáddal a családokat Hármashegyalján.

A Schaeffler Mini Drive-on a kisvasút lelkes gyermekcsapata, a „Zsuzsi vonat” immáron harmadik alkalommal száll ringbe, ám idén egy különleges mozdony készült a versenyre. A Piroska névre keresztelt eredeti elektromos-dízelmozdony, a Zsuzsi kisvasút mozdonyainak egyik gyöngyszeme. Ennek a különleges mozdonynak a kicsinyített változatát a nyíradonyi Varga Autószervíz Kft. profi szakemberei készítették el. Az eredeti mozdony igencsak túl van már a hetvenen, de attól még filigrán módon rója a köröket Debrecen és Hármashegy között, és hasonló intenzitással készül a versenyre a mini Drive Piroskája, valamint annak lelkes csapata.

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon természetesen vonatozással kezdődnek majd a Zsuzsi programjai: 10 órakor indul a tavaly századik születésnapját ünneplő Zsuzsi nosztalgiagőzös a Ruyter utcai kiinduló állomásról Hármashegyaljára. A közel egyórás élményteli út után a hármashegyi végállomásnál folytatódnak a programok: lesz természetvédelmi foglalkozás, táncbemutatók, honvédségi akadálypálya, rendőrségi drogkereső kutyabemutató, valamint kutya-agility bemutató is.

Varga Edit környezeti nevelő, A Természet Iskolájának vezetője a természetvédelem és a vadgazdálkodás kapcsolatát mutatja be a leendő kisvadászoknak, akik a Természet Házában megismerkedhetnek az Erdőspuszták és a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadászható vadfajaival, a természetvédelem címermadarával és az év emlősével, a vadmacskával. Érkeznek majd a programra tájegységi fővadászok és hivatásos vadászok is, akik mesélnek majd a vadászat hagyományairól és megmutatják kincset érő trófeáikat. Hű segítőik, a vadászkutyák is bemutatkoznak, így a résztvevők megtudhatjátok, mi is az az utánkeresés vagy melyek a vízi vadak. A programon bemutatkozik a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány és madarai, az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Vármegyei Területi Szervezete kisvadász ifjúságnevelési programmal, valamint a Terepszemle Stúdió Egyesület is.

A rendvédelmi szervek képviseletében a Magyar Honvédség lézercéllövészettel, célbadobással és kúszófolyosóval nehezített honvédségi akadálypályával készül. A Debreceni Rendőrkapitányság technikai bemutatót tart az ünnepen, illetve Komádi István főtörzsőrmester, kiképző-kutyavezető egy nem mindennapi drogkeresőkutya-bemutatóval várja a gyerekeket. A Természet Háza mellett a rendőrség részéről egy szolgálati jármű is megtalálható majd, amelybe akár bele is ülhetnek a gyerekek.

A táncos hangulatról a Szupersztár Mazsorett és Tánc Egyesület, a Piruett Tánc Stúdió és az Amirah Zumba Debrecen – Klaudia Dance Team gondoskodik. Természetesen nem maradhat el a cukorkaeső, lesz csillámtetkó, arcfestés és kreatív foglalkozás a HAHA Egyesület jóvoltából, valamint érkeznek a népszerű SANSZ – Segít A Négylábúak Szeretete Alapítvány két- és négylábú tagjai is.

A programok helyszíne a hármashegyi végállomásnál található Természet Háza és a mellette lévő füves rét. A gyermeknapi program 14:30-ig tart. Az ünnepet a Zsuzsi Kisvasútért Alapítvány támogatja.

A Zsuzsi Erdei Vasút rendkívüli menetrendje május 26-án, vasárnap:

Vonatok a következő időpontokban indulnak Hármashegyaljára:

  • 9:30: dízelmozdony
  • 10:00: Zsuzsi gőzmozdony
  • 14:00: dízelmozdony

Visszaindulások Hármashegyaljáról Debrecenbe:

  • 12:30: dízelmozdony
  • 15:00: Zsuzsi gőzmozdony
  • 16:30: dízelmozdony

(Nyitóképünkön a Zsuzsi Erdei vasút mozdonyai. Kép forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.