Űrbeli dokkolásra indul a Sencsou–8

MTI   ·   2011.10.31. 10:19
Várhatóan elsőként dokkol majd a világűrben keringő Tienkung–1 (Tiangong) űrállomásmodulnál – jelentették be hétfőn a csiucsüeni (Jiuquan) űrközpontban.

Az űrprogram szóvivője megerősítette, hogy 2012-ben két űrhajót lőnek fel, amelyekből legalább az egyiken emberek fognak tartózkodni. A Sencsou–9 és a Sencsou–10 ugyancsak „kiköt” a Tienkung–1-nél.

A legénység tagjait már kiválasztották, és folyik a „kézi dokkolásra” felkészítő kiképzésük – közölte Vu Ping (Wu Ping), a program szóvivője.

A Sencsou–8 útja a jövő évi tervek előkészítését, a tapasztalatszerzést szolgálja, és felszereltsége, műszerezettsége alkalmassá teszi olyan képi és műszaki adatrögzítésre, amelyek nélkülözhetetlenek a kínai űrprogram folytatásához.

A kínai űrprogram most folyó szakaszának elsődleges célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat. Ennek volt fontos állomása, hogy szeptember 29-én útjára indították az ország első – kísérleti – űrállomásmodulját. Feladata, hogy segítse a közelítési és dokkolási műveletek gyakorlását.

Kapcsolódó hírek