Úszómedence, étterem-kávézó, kiállítóterem a föld alatt

Bánhidi Emese   ·   2014.02.06. 19:00
igynezkimostcim

Úszómedence lehet az egyik párizsi elhagyatott metróállomásból, ha... Ha a márciusi helyhatósági választáson „jól” voksolnak a párizsiak.

Nathalie Moziuscot-Morizet a legesélyesebb jelölt arra, hogy a francia főváros első embere legyen. Ő nemcsak azzal írhat történelmet, hogy az első nő lesz, aki betölti majd ezt a posztot, de csodálatos terveivel is beírhatja magát a történelembe. Feltéve, ha ezek nemcsak választási ígéretek maradnak, hanem meg is valósulnak.

Moziuscot-Morizet asszony ugyanis közzétette vázlatait, rajzait, ötleteit arról, mit szeretne kezdeni az elhagyatott metróállomásokkal.

A tervek között szerepel úszómedence, színház, étterem, galéria és egy éjszakai bár is. Ezek közül nekem abszolút kedvencem lett az úszómedence, de nagy kihívás lehet a színház is, tekintve, hogy meg kell oldani az akusztikát. Egy föld alatti hatalmas üreg egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan jól „hangzik”, mint egy kifejezetten erre a célra felhúzott épület.

Néhány metróvonalat azért zártak be Párizsban, mert kevés volt az utas, sőt, olyan is volt, amely egyetlen utast sem látott életében/működésében.

Az „Arsenal” állomás Párizs 4. kerületében található. 1906-ban építették, ma raktárnak használja a közlekedési vállalat. Így néz ki most.

A St. Martin állomást a háború alatt ideiglenesen, majd Párizs felszabadítása után teljesen bezárták, mert egyébként közel van egy másik állomáshoz. 2012-ben a Ridley Scott rendezte „Prométheusz” című film forgatásán használták.

A „Croix Rouge” állomáson 2007-ben rövid ideig egy kiállítás volt látható.

A „Porte de Lilas” metróállomást gyakran használják ma is reklámfilmek forgatásánál.

Összesen nyolc ilyen jobb sorsa érdemes fantom metróállomás van Párizsban, amelyeknek komoly szerepet szánna Nathalie Moziuscot-Morizet asszony.

Akárcsak a „Little Belt”-nek, az 1852-ben épített párizsi kisvasútnak, amely a francia vasútállomásokat kötötte össze egyfajta körvasútként, és amelyet 1934-ben szintén végleg bezártak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek