Utazás másképp: így járjuk be a világot olcsón!

iho   ·   2023.08.28. 14:30
00_utazas_maskepp

Nagy álmunk, hogy körbeutazzuk a világot, de korlátoznak az anyagiak? Nem válnak be az interneten olvasott különböző utazási praktikák, amivel csökkenteni szeretnénk a költségvetést? Az anyagiak rendelkezésre állnak, de időnk nincsen rá? Utazzunk otthonunkból! Mégis hogyan? Cikkünkben kiderül!

Digitalizáció

A mai digitalizált világunknak megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Fordítsuk inkább előnyünkre! Használjuk a Google Mapset! Az alkalmazáson belül a világ számos pontja fel van már térképezve, tehát fogjuk meg a kis sárga emberünket, és dobjuk le bárhol!

Amennyiben már végig kattintottuk a teljes 66-os utat (66-os országút az Egyesült Államokban), és vágyunk arra még, hogy különböző épületeket tekintsünk meg, fedezzünk fel különböző virtuális tárlatokat! A világ hét csodái közül is fedezhetünk fel így helyszíneket, illetve magyarországi múzeumok is fel vannak készülve úgynevezett virtuális tárlatokra.

Virtuális valóság

Mit is jelent ez pontosan? „A virtuális valóság (angolul: virtual reality, VR) egy digitális technológiával létrehozott, mesterséges, 3-dimenziós világ, amelyben a felhasználók nagyjából azt az élményt élik át, mintha ténylegesen ebben a világban lennének.” Pénztárcánk vastagságától függően különböző árkategóriájú eszköz közül választhatunk, ami lehetővé teszi az élményt. Pár tízezer forinttól kezdve a határ a csillagos ég. Egy-egy alkalmazás és a VR-szemüvegünk segítségével „körbenézhetünk” bármilyen nagyobb városban.

Az „utazás” során 360 fokos panorámában fedezhetőek fel világkörüli csodák, múzeumok, egzotikus tájak, csakúgy mintha ott lennénk. Interaktív túrák, valós időben történő kapcsolódás és kulturális mélységek kibontakozása teszi gazdaggá és színessé ezt az új dimenziót az utazásban.

Blogok, vlogok

Ha szeretnénk más szemszögéből is megismerni egy környéket vagy tájat, az internet más szegmenseit is felhasználhatjuk erre. Ne feledkezzünk meg az írásbeli formákról sem! Egy kis kutatással nagyon sok minőségi írás és tapasztalat birtokába tudunk jutni. Ennek a 21. századi formája: a vlog. Számos utazó vlogger videóját tudjuk megtekinteni különböző videómegosztó platformokon. Egyéni élmények, úti tippek és lenyűgöző képek/videók közvetítik a világot számunkra. Erre tekinthetünk úgy, mint egyfajta kulturális tapasztalásra, rejtett gyöngyszemek felfedezésére és inspirációk szerzésére úgy, hogy virtuálisan körbeutazzuk a földet ezeken az lehetőségeken keresztül.

Otthonunk kényelme

Egy kis kreativitással szó szerint a négy fal között is tudunk olyan hangulatot varázsolni, mintha elutaztunk volna valahova. Tekintsünk úgy az otthonunkra, mint a kényelem és a kreativitás szentélyére. Ha esetleg éppen lakásfelújításban vagyunk, akkor összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, és az alapján nézzünk körbe a különböző lakberendezéssel foglalkozó katalógusokban, például a Mömax akciós újságban. A meleg-hideg színek játékával könnyen varázsolhatunk trópusi vagy akár skandináv hangulatot otthonunkba, kombinálva különböző mintákkal. Inspirációként használhatjuk a Pinterestet is, ahol ízlésesen berendezett szobák adhatnak nekünk útmutatót, hogyan álljunk neki ennek.

Esetleg korábbi utazásainkról szerzett vagy másoktól kapott tárgyakat felhasználhatunk erre a célra. Különböző fényfüzérek használatával akár a lakás belsejét – vagy ha van kertünk, akkor azt is – hangulatossá tudjuk varázsolni!

A kultúrák praktikái is hasznos ötleteket adhatnak. Például, a japán minimalizmus tanít arra, hogyan tartsunk rendet és egyszerűsítsük az otthonunkat. Az olasz otthonok melege és vendégszeretete arra inspirál, hogy közösségi tereket teremtsünk, ahol barátaink és családtagjaink összegyűlhetnek.  A különböző élelmiszer boltoknál pedig vannak tematikus hetek, ahol egy adott kultúra alapanyagai és fűszerei vannak előtérben. Legyünk bátrak, és kísérletezzünk ezekkel is! Szuper családi vagy baráti programnak is megállja a helyét!

A fentebb említett programok nem zárják ki egymást! A berendezett szobában, vagy helyiségben kényelmesen tudunk nézni egy-egy természetfilmet, vagy videókat! Inspirálódjunk, tájékozódjunk, és használjuk a fantáziánkat!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek