Ütemezett indulásokkal kezelték a magyar légiforgalmi irányítók az európai légi közlekedési problémákat

iho/repülés   ·   2018.04.04. 12:50
cim

Az Európában még sosem tapasztalt technikai leállást a HungaroControl a repülőtéri szervekkel szoros együttműködésben kezelte. A rendszer tegnap este helyreállt, ma reggel már menetrend szerint közlekednek a repülők. Az EU légiforgalmi irányító rendszerét működtető brüsszeli központ, a Eurorocontrol az európai légiforgalmi irányítói szektorok terhelhetőségét figyelembe véve határozza meg a szektorokon adott idő alatt átrepülő gépek maximális számát és akadályozza meg azok túlterheltségét.

Az Eurocontrol vezérlőrendszerének tegnapi leállását követően a HungaroControl azonnal megkezdte az előre nem látott események esetére kidolgozott terv alkalmazását, mely jellemzően az irányítástechnikai rendszerek meghibásodása, vagy nem maximális működési kapacitása esetén lép életbe.

– Európában még nem volt példa ilyen leállásra. A protokoll iránymutatással szolgált, azonban a váratlan és új szituáció megoldásához megfelelő rugalmasságra, kreativitásra, valamint a repülőtéri szervekkel való szoros együttműködésre volt szükség. A repülésbiztonság érdekében ütemezett indulásokat valósítunk meg – mondta el Menráth Gábor terminálirányítási osztályvezető.

A HungaroControl repülőtéri irányítói a csoportvezetők felügyeletével kialakították az elveket, meghatározták az induló járatok sorrendjét és ennek megfelelően adták ki az indulási résidőket, mellyel elkerülték, hogy egy-egy irányítói szektorban vagy repülőtérre egyszerre túl sok gép közlekedjen.

Az Eurocontrol vezérlőrendszerével egyidejűleg a repülési terv feldolgozó rendszer is elsötétült, amely a magyar légtérben lévő gépek számáról nyújt információt. Ez nemcsak hazánk, hanem a HunaroControl által felügyelt Koszovó feletti magas légtérben is problémákat okozott, amelynek kiküszöbölésére a magyar légiforgalmi irányítók manuálisan állították elő a repülési terveket.

A HungaroControl az európai szolgáltató tegnapi rendszerhibáit a légiforgalmi irányítók teljes kapacitásával, sikeresen tudta kezelni. A rendszer tegnap este helyreállt, ma reggeltől ismét menetrend szerint közelednek a légi járművek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.