Útnak indult a második Isonzó Expressz

iho/vasút   ·   2016.07.17. 10:15
isexstart2016_0

Mopár Gábor, a Petrolhead Hungary Facebook-oldaláról osztotta meg az Isonzó Expressz Facebook-oldalán a Nyugati pályaudvari indulást. A MÁV Nosztalgia Kft. különvonatát a frissen fölmatricázott 4-es Traxx húzta. A képek a Nyugati pályaudvar mellett Kelenföldön készültek.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Mopár Gábor/Petrolhead Hungary Facebook-oldala/Isonzó Expressz Facebook-oldala)

A Budapest-Nyugati pályaudvarról kigördülő tizenkét kocsis Isonzó Expresszt a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Budapesti Helyőrségi Zenekara búcsúztatta – a különvonat utasait Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész áldotta meg. A vonat a határig pontosan közlekedett, menetrend szerinti, Nova Gorica-i érkezése 19:21 óra. A pályaudvaron a város polgármester helyettese, Ana Zavrtanik Ugrin köszönti az utasokat.

Az Isonzó Expressz útja a tavalyi négynapossal szemben idén ötnapos, a zarándokok a ma Olaszországhoz, illetve Szlovéniához tartozó csatatereket, emlékhelyeket keresik fel. A doberdói programok keretében ellátogatnak a Veliki hrib csúcsán található, a Karszt-fennsík nyugati részén épült kilátóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Adria északi részére, Friuli tartományra, a Dolomitokra, a Júliai-Alpokra és a Vipava-völgyre. Magán a Doberdó-fennsíkon, San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd nagyváradi 4-es honvédek ottani emlékgúlájának megtekintése következik, míg a Monte San Michele magaslatán gyalogos sétán vesznek részt, amelynek keretében történészek mutatják be az egykori magyar kavernákat, lövészárkokat, alagutakat. Visintiniben, a magyar kápolnában a hősök emléke előtt tisztelegnek, majd a nap zárásaként Redipugliában az olasz katonai temetőt és monumentális emlékművet, illetve Foglianóban az osztrák–magyar katonai temetőt keresik fel.

A szlovén oldal programja keretében a vonat utasai Kobaridban (Caporetto) felkeresik a múzeumot és az olasz osszáriumot. Onnan tovább utaznak a Kolovrat-hegyre, ahol megtekintik az I. világháborús szabadtéri emlékhely olasz állásait, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet elhagyva a tolmin-ločei katonatemetőbe visz az útjuk.

A harmadik kinti nap a fakultatív programoké – a központi, közös szlovén-magyar megemlékezésre a hazaút napján, július 21-én kerül sor, Svetóban kerül sor. A tiszteletadás után Nova Goricából 10:45 órakor indul vissza – Ausztrián keresztül – az Isonzó Expressz Magyarországra. A különvonat menetrend szerint23:38 órakor fut be Budapest-Nyugati pályaudvarra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek