Vádat emeltek a kalauzverő utas ellen

MTI/iho   ·   2018.06.19. 09:49

A 27 éves dombóvári férfi áprilisban Kaposváron szórakozott a barátaival és hajnalban ittasan, vonattal indult haza. A fülkében elaludt, nem szállt le Dombóváron, így a szerelvény visszavitte a somogyi megyeszékhelyre, ahol ellenőrök próbálták felébreszteni. A vádlott nehezen tért magához, zokon vette, hogy rendőrt akartak hívni hozzá, ezért a jegyvizsgálókra támadt. Egyiküket tarkón ütötte, majd lábon rúgta, az ellenőrök alig tudták megfékezni őt.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség a napokban arra tett indítványt a bíróságnak, hogy a férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre. A MÁV-Start korábban azt közölte: újabb intézkedéseket vezetnek be a jegyvizsgálóit ért sorozatos támadások miatt, például egyes vonalakon, bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók párosával, valamint vasútőrrel vagy készenléti rendőrrel együtt látják el feladatukat. A testkamerákat is tesztelik, egyelőre önkéntes alapon használják a jegyvizsgálók.

2017-ben nyolcvanhét alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők jelentős többsége (több mint háromnegyede) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem hetven százaléka a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt. Ezen belül a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek harminchat százaléka).

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek