Varázslatos Szent Iván-éjjel a Zsuzsi-vasúton

iho/vasút   ·   2022.06.24. 12:00
zsuzsi_ejszakaivonat

A Zsuzsi Erdei Vasút június 25-e, szombat esti eseményének főszerepében a természet mint nagy varázsló fog állni. Látványos műsor várja az érdeklődőket!

Varázslatos éjszakára hívja az érdeklődőket június 25-én, szombaton a Zsuzsi Erdei Vasút. A régi hiedelem szerint a nyári napfordulót követő Szent Iván-éj a varázslatok éjszakája, a fény ünnepe, melyhez számos hagyomány és babona fűződik. Ezeket lehet majd közelebbről megismerni a Zsuzsi Vasút rendhagyó éjszakai eseményén, melynek főszerepében a természet, mint nagy varázsló áll majd.

Szent Iván éjjele több szempontból is különleges, hiszen rengeteg hiedelem kapcsolódik hozzá. Amellett, hogy az egyik legpogányabb gyökerekkel rendelkező ünnep, a keresztény egyház is elfogadta és megtette Keresztelő Szent János, vagyis Szent Iván napjává. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak. A népi babonák és hagyományok mellett a nyári napforduló időszaka egy másik különlegességgel is megörvendezteti a természetkedvelőket: Szent Iván éjjelének környékén a természet is ünnepel, a dátumhoz közel eső napokban kezdődik meg a szentjánosbogarak rajzása is.

Az idén 140. születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút egy igazi varázslatos programmal várja az érdeklődőket június 25-én, szombaton, Szent Iván éjjelén. A programra érkezők egy különleges éjszakai vonatozást követően vezetett erdei túrán vehetnek részt, melynek során megismerhetik a sötét erdő rejtelmeit, megtudhatják, milyen népi hiedelmek kötődnek a vakítóan sárga színű közönséges orbáncfűhöz, valamint, hogy miért és hogyan világítanak kis lámpásokként a sötétben a szentjánosbogarak. A jó hangulatról törzsi táncok, tüzes és LED-produkciók is gondoskodnak majd.

A Szent Iván-éji esemény részletes programja:

  • A vonat 19:30-kor indulás a Ruyter utcai kiinduló állomásról és
  • 20:30-kor érkezik Hármashegyaljára.
  • 20:40-kor kezdődik a Szentjánosbogár-túra Varga Edit környezeti nevelő vezetésével,
  • majd a Főnix Tribal – Talizmán duó Törzsi fúziós hastáncos produkcióját és
  • a Latin Dream LED Show – Amirah HMS műsorát lehet megtekinteni.
  • A vonat 22:20-kor indul vissza Debrecenbe.

A Természet Házában további programokkal várják a családokat. Érkezik a Madársuli, akik a baglyok titokzatos szeméről mesélnek majd az érdeklődőknek, de lesz arcfestés, jósda és kreatív foglalkozások is, többek között mandala-, éjrózsa- és tüzespálca-készítés.

A Szent Iván-éji programra rendkívüli menetrenddel közlekedik a Zsuzsi vonat: 19:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról és 22:20-kor indul vissza Hármashegyaljáról Debrecenbe. A vonat ezen az estén csak a Ruyter utcai, Hétvezér megállóhelyen és a Hármashegyaljai állomásokon áll meg – a többi megállóhelyen nem –, így az utasok csak ezen a három megállóhelyen tudnak fel- és leszállni.

(Nyitókép forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek